FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 27. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

KARLOVAC - Podpredsjednik HNS-a Jozo Radoš izjavio je danas u Karlovcu, komentirajući HDZ-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama za parlamentarne izbore, kako HDZ-ov "plan prekrajanja izbornih jedinica ne bi trebao za posljedicu imati više od dva tri mandata razlike u odnosu na sadašnji ustroj izbornih jedinica", ali da i taj broj mandata može biti važan za budućnost Hrvatske. Predsjedništvo HDZ-a jučer se usuglasilo o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, po kojem odstupanja u broju birača u svakoj izbornoj jedinici, koja po zakonu ne smiju biti veća od 5 posto, iznose 2,78 posto. O tom se prijedlogu HDZ idući tjedan treba usuglasiti s koalicijskim partnerima. Osvrčući se na taj prijedlog zakona o izbornim jedinicama, potpredsjednik HNS-a Radoš je uoči skupštine karlovačkog HNS-a izjavio kako je to i po Ustavu i po političkoj pristojnosti trebalo obaviti najmanje godinu dana prije održavanja izbora. Iako treba postići da broj birača ni u jednoj izbornoj jedinici više ne bi u odnosu na druge, po broju, odstupao više od pet posto, ispod je razine jedne uređene države da se to radi u zadnji čas, te da još uvijek imamo više birača nego stanovnika, ustvrdio je Radoš. Po njegovom mišljenju, utjecaj na budući sastav Hrvatskog sabora zbog izmjena izbornih jedinica ne bi trebao biti velik, ali - kako je kazao - mogao bi u nekoj novoj izbornoj jedinici donijeti nekome dva ili tri mandata u Saboru, što može biti važno, a što je inžinjering kakvog ne bi trebalo raditi u izbornoj godini. "U Hrvatskoj imamo pozicioniranje stranaka po političkom spektru, od socijaldemokratske ljevice do desnice, ali ponekad je još biračima teško razlikovati taj spektar", rekao je Radoš dodajući kako će "biti važan svaki mandat da se ne bi morali raditi kompromisi u provedbi jasne reformske politike.

ČAKOVEC - Na jezeru Hidroelektrane (HE) Donja Dubrava u blizini grada Preloga utopio se muškarac, a jedan je nestao, doznaje se danas u Policijskoj upravi međimurskoj. Policija navodi kako je jutros u 10 sati u PU međimurskoj zaprimljena dojavu da se jučer na jezeru HE Donja Dubrava kod Preloga prevrnuo čamac, te su nestale dvije muške osobe. Po riječima glasnogovornik PU međimurske, Krunoslava Gosarića, jučer oko 21 sat u blizini preloške Marine na jezeru HE Donja Dobrava, prevrnuo se čamac u kojem su bila trojica muškaraca. Sva trojica su se neko vrijeme držala za čamac, ali je ubrzo 47-godišnji muškarac otplivao do obližnjeg otočića, gdje je proveo cijelu noć da bi ga ujutro pronašao ribič koji je odmah obavijestio policiju. Nešto kasnije policija je zaprimila i dojavu djelatnika HE Donja Dobrava, koji je tijekom redovite ophodnje jezera s podravske strane (u visini grada Ludbrega) pronašao čamac i mrtvo tijelo muškarca. Iako se još utvrđuje identitet mrtvog muškaraca, glasnogovornik PU međimurske potvrdio je da se pronađeno mrtvo tijelo povezuje s navedenim događajem. Kako se neslužbeno doznaje, trojica prijatelja jučer su na jednom od dravskih otočića slavila rođendan. Navečer po završetku zabave vraćali su se na obalu, ali se čamac počeo puniti vodom i sva trojica su pala u jezero. U tijeku je očevid, utvrđivanje identiteta mrtvog muškarca i ostalih okolnosti nesreće, a policija čamcima traga za trećim, nestalim muškarcem.

SPLIT - Petnaestogodišnjem dječaku s područja Imotskog, koji je jučer popodne primljen u Klinički bolnički centar Split (KBC) zbog teže ozljede u eksploziji nepoznate naprave, amputiran je prst, te ima ozljede obje šake, nadlaktice, grudnog koša i lica, doznaje se u splitskom KBC-u. Još uvijek nisu razjašnjene sve okolnosti ranjavanja 15-godišnjaka u Zmijavcima, no za sada se zna da je u njegovoj blizini najvjerojatnije eksplodirala ručna bomba M 75, rečeno je u splitskoj policiji. Policijski očevid na mjestu nesreće još traje, te se pokušava doznati tko je sve bio u društvu maloljetnika u subotu oko 16 sati kada je došlo do eksplozije. Petnaestogodišnji dječak se zajedno s još nekoliko maloljetnika igrao pred Osnovnom školom u Zmijavcima, a kako su uspjeli doći do bombe, te tko ju je aktivirao za sada još nije utvrđeno.

BIRMINGHAM/ZAGREB - Hrvatske drvoprerađivačke tvrtke ugovorile su višemilijunske poslove na međunarodnom sajmu graditeljstva "The national homebuilding and renovating show", koji se od 24. do 27. ožujka održao u Birminghamu u Velikoj Britaniji, izvijestili su danas iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). U organizaciji HGK na sajmu u Birminghamu se predstavilo sedam hrvatskih drvoprerađivačkih tvrtki iz područja proizvodnje parketa, prozora, vrata i drvenih kuća. Tvrtka Soldus ugovorila je distribuciju i prodaju svoje stolarije dok su Azelija-Kupa i PPS Galeković novim milijunskim poslovima proširile svoje poslovanje. Azelija je u posljednja tri mjeseca izvezla 20 drvenih vrtnih kuća od 16 do 27 kvadrata, a novi ugovori s Englezima vrijede oko 7 milijuna eura. Distributer hrvatskih drvnih proizvoda David Whitewood tom je prigodom kazao da su hrvatski proizvodi „best buy“, ali kako se mora uložiti u marketing i promociju "Unatoč krizi lani je u Britaniji sagrađeno 150.000 kuća, a trend obnove kuća i stanova koji je u punom jeku idealna je prilika za drvoprerađivače iz Hrvatske", tvrdi Whitewood te ističe da je dodana vrijednost našim proizvodima što su nastali iz šuma koje nose FSC certifikat. Rajko Ružička, pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK istaknuo je veliki potencijal ovog tržišta koji može promijeniti dosadašnji mali izvoz. "Imamo proizvode koji su konkurentni, cijenom, kvalitetom i što je iznimno važno i rokovima isporuke. Ono što nam nedostaje je promocija i upravo zato Hrvatska gospodarska komora organizira nastup hrvatskih tvrtki na ovom sajmu te ih trenira kako izvoziti na pojedina svjetska tržišta", kaže Ružička. U proboju na ovo iznimno važno i veliko tržište okušali su se i Bilokalnik drvo d.o.o. , Lokve d.o.o., Drvoproizvod d.d. i Domet d.o.o.

ZADAR - S ljetnim računanjem vremena u zadarskoj Zračnoj luci uveden je i ljetni red letenja. Iz Uprave Zračne luke Zadar najavljuju dobru predsezonu, navodeći kako su u travnju prošle godine bila 124 leta, a za isti mjesec ove godine najavljeno je oko 200 letova. I ove godine najviše letova imaju niskotarifni zrakoplovni prijevoznici "Ryanair" i "Germanwings". Već od danas Ryanairovi zrakoplovi povezivat će Zadar s Londonom - čak pet puta tjedno, umjesto dosadašnja tri, a s Bruxellesom četiri puta. Osim tih linija sa Zemunika će se letjeti i prema Dublinu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Oslu i Stockholmu. Što se tiče domaćeg zrakoplovnog prijevoznika "Croatia airlinesa" uz svakodnevnu liniju sa Zagrebom, nakon višegodišnje stanke na međunarodnim linijama ove godine ponovno su uspostavljene linije prema Muenchenu i Zurichu. Prošle godine kroz zadarsku Zračnu luku prošlo je 275.000 putnika, što je rekordan promet u povijesti Zračne luke Zadar. U ovoj godini planira se daljnji rast prometa od 20 do 28 posto, čime bi se trebala premašiti i brojka od 300.000 putnika, doznaje se od direktorice Katice Pupić - Bakrač, koja ističe kako su za ovakav rast prometa najzaslužnije niskotarifne aviokompanije.

ZADAR - Vatrogasci na području Zadarske županije jučer su od 10 do 18 sati intervenirali čak 13 puta, a većinu požara prouzročili su poljoprivrednici paleći korov i suho granje. U dva slučaja intervenirao je i kanader. U Posedarju, gdje je gorjela hrastova šuma, gasiteljima je pomagao kanader jer se požar proširio i na minski sumnjivo područja. Protupožarni zrakoplov intervenirao je i u Dračevcu Ninskom gdje je također gorjela šuma. Bilo je i prekršajno prijavljenih. Zadarska policija izvijestila je da je prekršajno prijavila mještanina Velike Popine koji je paleći roštilj izazvao požar, u kojemu je izgorjela veća površina niskog raslinja i suhe trave. Prijave su zaradila i dvojica muškaraca iz Dojića u Gračacu koji su palili korov a vatra se proširila na okolno raslinje i travu. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadarske županije Željko Šoša istaknuo je kako se ovakvim neopreznim ponašanjem troše svi mogući resursi vatrogasnih postrojbi - od financijskih do ljudskih. Napomenuo je kako je zbog poljoprivrednih potreba u ovo doba godine dopušteno paljenje korova, ali je upozorio poljoprivrednika da se svako paljenje na otvorenom prostoru mora prijaviti vatrogascima na broj telefona 93 i to prilikom početka paljenja i nakon što se vatra ugasi. Posebno je upozorio da se u slučaju jakoga vjetra na otvorenom ne smije paliti vatra.

DUBROVNIK - Osmi Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se od 24. ožujka održava u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku danas je završen. Ovogodišnji sajam okupio je više od 250 izlagača iz Hrvatske, Italije, BiH, Crne Gore i Makedonije, što je najviše do sada. Kako je istaknuo predsjednik organizacijskog odbora Vedran Kraljević veliki broj izlagača najbolji je pokazatelj zanimanja za proizvodnju ekoloških, organskih uzgojenih popratnih proizvoda i ljekovitog bilja. U sklopu sajma i ove je godine održano više popratnih manifestacija kao što su Treći dani meda Dubrovačko-neretvanske županije te Mediteranski stol Veljka Barbierija na kojemu je predstavljena tradicionalna mediteranska kuhinja.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙