FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor: u Bruxellesu se borim za slovenske interese

Autor: lfia
LJUBLJANAQ, 28. ožujka 2011.(Hina) - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor opovrgnuo je u ponedjeljak kritike oporbe da pristaje na diktat velikih zemalja koje u Europskoj uniji nameću stroge mjere štednje i osnivaju novi sigurnosni mehanizam za stabilizaciju zajedničke europske valute.

"U Bruxelles ne idem samo zato da kimam glavom, ondje se borim za naše interese, no stabilnost eura je za nas bitna, zajednička europska valuta omogućila nam je da lakše prebrodimo krizu", rekao je Pahor u parlamentu oporbenim zastupnicima odgovarajući na njihove kritike da po svaku cijenu želi Sloveniju uključiti u "Pakt za euro" o kojem su se europski čelnici u petak dogovorili u Bruxellesu.

Slovenska oporba tvrdi da je predsjednik vlade dao prevelike ustupke u inicijativi koju su predložile velike države poput Njemačke i Francuske te da ni mjere štednje koje su prihvaćene, a osobito mirovinska reforma i smanjivanjje proračunskog deficita Slovenije do 2013. godine na manje od tri posto BDP-a, nisu realne.

"Lako je francuskim umirovljenicima pristati na reformu koju je predložio Sarkozy kad su njihove mirovine u prosjeku 1000 eura, a slovenske upola manje. Pristali smo uskočiti na njemačko-francusku kompoziciju i platiti skupu kartu, kako nas s vlaka ne bi izbacili", rekao je zastupnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Bogdan Barovič.

Pahor je naglasio da Slovenija još ove godine mora prihvatiti opsežan projekt mjera štednje i financijske stabilizacije.

Kad je riječ o predloženim reformama, u Sloveniji će se najprije odlučivati o reformi tržišta rada na referendumu 10. travnja, a zatim vjerojatno u svibnju i o presudnoj mirovinskoj reformi.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙