FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 27. veljače 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Filmovi "Posljednji Airbender" i "Seks i grad 2" osvojili su najviše Zlatnih malina, "nagrada" za najgora filmska ostvarenja u protekloj godini koje se tradicionalno dodjeljuju u Los Angelesu dan prije Oscara. "Posljednji Airbender" dobio je Malinu za najgori film, a njegov redatelj M. Night Shyamalan također je proglašen najgorim. Film je ukupno osvojio pet Malina. "Seks i grad" osvojio je tri nagrade. Sarah Jessica Parker, Kim Catrall, Cynthia Nixon i Kristen Davies kolektivno su proglašene najgorim glumicama, a film je osvojio i neslavno priznanje najgoreg nastavka. Titulom najgoreg glumca okitio se Ashton Kutcher za "Dan zaljubljenih".

Zlatne maline, ili Razzies, dodjeljuje posebna zaklada osnovana 1980. godine kao parodija na Američku akademiju za filmsku umjetnost koja bira dobitnike Oscara. Sama nagrada je u obliku maline veličine golf loptice postavljene na filmskoj super 8 roli, i vrijedi manje od pet dolara. Tradicionalno se uručuje dan prije Oscara, odnosno ove godine 26. veljače. Nimalo iznenađujuće, dobitnici Malina u pravilu se ne pojavljuju na dodjelama. Časne iznimke iz posljednjih godina uključuju Sandru Bullock lani i Halle Berry 2005. godine. Zanimljivo, obje su sljedeći dan dobile Oscara, ali za druge uloge.

SANTA MONICA - Film "Crni labud" Darrena Aronofskog veliki je pobjednik subotnje dodjele nagrade Spirit, svojevrsnog Oscara za neovisni film, osvojivši nagradu za najbolji film, najbolju fotografiju, najboljeg redatelja i najbolju glumicu, koju je dobila Natalie Portman. James Franco, glavni glumac filma "127 sati" - kojim je zaslužio i nominaciju za Oscara što se dodjeljuje u nedjelju - nagrađen je za mušku ulogu na toj svečnosti koja se, kao i svake godine, održavala na plaži u Santa Monici, gradu na obali zapadno od Los Angelesa. Darren Aronofsky koji se natječe i za Oscara za najboljeg redatelja, zahvalio je "ponajprije onima koji su glavni alat svakog redatelja: izvrsnim glumcima". "Zahvaljujem i onima koji su vjerovali u film i pomalo prikupljali novac, a sada su bogati", dodao je redatelj, čiji film s proračunom od 13 milijuna dolara zamalo nije ugledao svjetlo dana zbog nedostatka novca, a do danas je zaradio više od 200 milijuna dolara diljem svijeta. Nagradu za najbolje strani film osvojio je britanski film "Kraljev govor" - najizgledniji dobitnik Oscara s 12 nominacija - a nagrada za najbolji scenarij otišla je u ruke Stuarta Blumberga i Lise Cholodenko za "Sve je u redu! Djeca su dobro". Nagrada za najbolji dokumentarni film dodijeljena je filmu "Uradi i bježi", koji službeno potpisuje britanski anonimni ulični umjetnik Banksy. Umjetnik koji ljubomorno krije svoj identitet nije se popeo na pozornicu da preuzme nagradu, već je to prepustio Francuzu Thierryju Guetti zvanom Brainwash, glavnom glumcu filma. U publici su, među ostalim filmskim zvijezdama, bili Uma Thurman, Jesse Eisenberg, Eva Mendez, Nicole Kidman i Mark Ruffalo.

NEW YORK - Unatoč strahu od zasićenih masnih kiselina u mliječnim proizvodima, prehrana bogata mlijekom i sirom možda i nema velik utjecaj na trajanje života, objavljeno je u novoj nizozemskoj studiji. Studiju je financirala nizozemska mljekarska zaklada, a jedno je desetljeće pratila više od 120.000 odraslih osoba. Po rezultatima te studije, kod muškaraca nema veze između konzumacije mliječnih proizvoda i opasnosti od umiranja u promatranom razdoblju. Kod žena visok unos mliječne masti, iz maslaca i drugih namirnica s mnogo mliječne masti, povezuje se s malim porastom smrtnosti, osobito od srčanih bolesti. Nasuprot tome, konzumiranje punomasnih mliječnih proizvoda od kiselog mlijeka, od jogurta do kiseloga vrhnja, dovodi do blagog pada broja umrlih i među muškarcima i među ženama. Dakle, studija ne nalazi razloga ni za poticanje smanjenja ni za poticanje povećanja unosa mliječnih proizvoda, kaže je istraživačica R. Alexandra Goldbohm iz Leidena. "Mliječni proizvodi nisu niti štetni, niti posebno korisni" kada je u pitanju dugovječnost, napisala je Goldbohm u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition".

SULEJMANIJA - Vlasti Sulejmanije, kurdskog grada na sjeveru Iraka, odlučile su libijskom vođi Moameru Gadafiju uskratiti čast da se po njemu zove jedno prometno čvorište jer "ne poštuje svoj narod". "Godine 2004. mjesna vlada odlučila je jedno čvorište autoceste nazvati Gadafijevim jer je libijski čelnik pokazao empatiju za kurdsko pitanje", objasnio je glasnogovornik sulejmanijskog gradskog vijeća Zardaš Rafik. "Međutim, nakon događaja u Libiji odlučili smo čvorištu vratiti izvorno ime (Šartšinar) jer smo shvatili da je on diktator koji ne poštuje svoj narod", rekao je Rafik.

NEW YORK - Zvijezda humorističnih televizijskih serija "Kafića Uzdravlje" i "Frasiera" Kelsey Grammer (56) oženio se u petak za svoju četvrtu suprugu, stjuardesu Kayte Walsh (29) na živopisnoj svečanosti na pozornici kazališta Longcare na Broadwayju. Grammerov glasnogovornik Stan Rosenfield svečanost je nazvao "privatnom ceremonijom za obitelj i prijatelje". Primanje za uzvanike održane je kasnije u newyorškom hotelu Plaza. Grammerov razvod od njegove treće supruge Camille Grammer, s kojom je bio u braku 13 godina i imaju dvoje djece, stupio je na snagu početkom ovog mjeseca.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙