FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović počeo razgovore s litavskom predsjednicom

Autor: nbar
VILNIUS, 28. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u radnom posjetu Litvi, u ponedjeljak ujutro započeo je službene razgovore s litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite.

Nakon službenog dočeka u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Vilniusu, Josipović i njegova litavska kolegica započeli su razgovore u četiri oka, nakon čega će uslijediti razgovori dvaju izaslanstava.

Tijekom dana Josipović će na Institutu za međunarodne odnose i političke znanosti u Vilniusu održati predavanje na temu "Hrvatsko članstvo u EU-u i jugoistočna Europa".

U poslijepodnevnim satima hrvatski predsjednik susrest će se s predsjednicom litavskog parlamenta Irenom Degutiene, članovima odbora za vanjsku politiku i odbora za europska pitanja te s predsjednikom vlade Andriusom Kubiliusom.

Litva je bila prva sovjetska republika koja je proglasila neovisnost, 11. ožujka 1990., a kao i u slučaju Hrvatske, prva zemlja koja ju je priznala bila je Island. Članica je EU-a i NATO-a od proljeća 2004.

Prije izbijanja globalne financijske krize ta je baltička država imala jednu od najbrže rastućih ekonomija u Europskoj uniji. Vilnius je 2009. bio proglašen europskom prijestolnicom kulture. Iste je godine Litva svečano obilježila i tisuću godina svojeg postojanja.

(Hina) xvkl ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙