FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadarska županija: 13 intervencija vatrogasaca

Autor: barn
ZADAR, 27. ožujka 2011. (Hina) - Vatrogasci na području Zadarske županije jučer su od 10 do 18 sati intervenirali čak 13 puta, a većinu požara prouzročili su poljoprivrednici paleći korov i suho granje.

U dva slučaja intervenirao je i kanader. U Posedarju, gdje je gorjela hrastova šuma, gasiteljima je pomagao kanader jer se požar proširio i na minski sumnjivo područja. Protupožarni zrakoplov intervenirao je i u Dračevcu Ninskom gdje je također gorjela šuma.

Bilo je i prekršajno prijavljenih. Zadarska policija izvijestila je da je prekršajno prijavila mještanina Velike Popine koji je paleći roštilj izazvao požar, u kojemu je izgorjela veća površina niskog raslinja i suhe trave. Prijave su zaradila i dvojica muškaraca iz Dojića u Gračacu koji su palili korov a vatra se proširila na okolno raslinje i travu.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadarske županije Željko Šoša istaknuo je kako se ovakvim neopreznim ponašanjem troše svi mogući resursi vatrogasnih postrojbi – od financijskih do ljudskih.

"Evo primjerice danas u JVP grada Zadra dežura 20 vatrogasaca. Ako moramo poslati njih 15 na razne manje intervencije diljem županije, ostaje nam samo pet vatrogasaca koji moraju pokriti čitav grad. Ista situacija je i sa postrojbama manjih gradova – Benkovca, Biograda, Paga, ali i DVD-ovima. Osim što se smanjuje naša spremnost, troše se i financijska sredstva, troši se gorivo", navodi zapovjednik Šoša.

Napomenuo je kako je zbog poljoprivrednih potreba u ovo doba godine dopušteno paljenje korova, ali je upozorio poljoprivrednika da se svako paljenje na otvorenom prostoru mora prijaviti vatrogascima na broj telefona 93 i to prilikom početka paljenja i nakon što se vatra ugasi.

Glede mjera opreza, zapovjednik Šoša rekao je da bi se svaki put trebala ponijeti koja kanta s vodom ili pripremiti nekoliko većih grana da se požar ne proširi. Posebno je upozorio da se u slučaju jakoga vjetra na otvorenom ne smije paliti vatra.

(Hina) xbarn ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙