FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton pozvala na reforme u Tunisu

Autor: akoz
TUNIS, 17. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton pozvala je u četvrtak nove tuniske vlasti da provedu gospodarske i političke reforme nakon što se Tunis oslobodio autoritarne vlasti i pohvalila tu zemlju za pomoć koju pruža izbjeglima pred borbama u Libiji.

Clinton je za posjeta Tunisu, gdje je doputovala iz Egipta, istaknula želju SAD-a da pomogne Tunisu u svladavanju njegovih unutarnjih izazova i rješavanju pitanja priljeva izbjeglica iz Libije.

Obilazeći centar za obuku Crvenog polumjeseca Clinton je rekla da se Tunis treba usredotočiti na stvaranje radnih mjesta za tisuće ljudi. "Treba nam plan za gospodarski razvoj, za radna mjesta. Tuniski narod to zaslužuje", rekla je Clinton novinarima i dodala je da će SAD sudjelovati na donatorskoj konferenciji za Tunis kasnije ove godine.

"Revolucija je stvorila toliko nade i sada te nade moramo pretvoriti u rezultate a oni dolaze kroz gospodarske i političke refrome", dodala je.

Tijekom posjeta državne tajnice SAD-a manja skupina prosvjednika išla je ulicama Tunisa uzvikujući "Clinton kreni" i mašući starim libijskim zastavama, simbolima pobune protiv libijskog čelnika Moamera Gadafija. Clinton u Tunisu nije govorila o pregovorima oko rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se odobrila zona zabrane leta i drugim mogućim koracima za pomoć libijskim pobunjenicima, no toplo je pohvalila Tunis za pomoć koju pruža libijskim izbjeglicama.

Humanitarnim djelatnicima u centru Crvenog polumjeseca rekla je da je "svijet impresioniran izvanrednim tuniskim humanitarnom odgovorom na krizu na njegovim granicama".

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙