FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Švedskoj izmjerena radioaktivnost od 0,3 milibekerela

Autor: vrad
STOCKHOLM, 24. ožujka 2011. (Hina/AFP) - "Veoma slaba, zanemariva i potpuno neopasna" radioaktivnost od najviše 0,3 milibekerela izmjerena je u Švedskoj, kamo je sinoć stigao oblak iz havarirane japanske nuklearne centrale Fukushime, priopćile su u četvrtak švedske vlasti za zaštitu od zračenja.

Povišena razina je "veoma slaba i nije opasna za čovjeka i za okoliš", po tim prvim mjerenjima, priopćila je Agencija za zaštitu od radijacije.

Najveća razina radioaktivnosti izmjerena je u Stockholmu, oko 0,3 milibekerela po prostornom metru zraka, što je "zanemarivo", ocjenjuje agencija.

Očekivana prisutnost joda 131, radioaktivnog elementa, otkrivena je "u veoma slabim količinama" na trima od šest stanica koje u Švedskoj mjere radijaciju, dvije na sjeveru zemlje i treća u Stockholmu.

Taj se element brzo razgrađuje, a svakih osam dana njegova se količina prepolovljuje, rekla je stručnjakinja te agencije Ann-Christing Haegg.

"Izmjerene vrijednosti su gotovo 500. 000 puta manje od najvećih doza zabilježenih u Švedskoj nakon Černobila", rekla je.

I norveška agencija za zaštitu od nuklearnog zračenja potvrdila je da je otkrila "zanemarivo male razine radioaktivnog joda" iznad Norveške.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙