FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jubilarni Muzički biennale donosi pet praizvedbi

Autor: agrb
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - Festival suvremene glazbe Muzički biennale Zagreb, koji ove godine slavi 50 godina, u svom 26. izdanju donosi čak pet praizvedbi glazbeno-scenskih djela hrvatskih skladatelja, ostvarenih u koprodukciji s hrvatskim nacionalnim kazalištima iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i Varaždina, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Muzički biennale održat će se od 7. do 17. travnja, a za njegovo jubilarnu godinu odlučeno je da program ode izvan Zagreba što je presedan u povijesti festivala, rekao je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Berislav Šipuš, umjetnički ravnatelj Biennala, istaknuo je kako su skladatelji za projekte izabirani tako da obuhvate sve generacije, od mlađih do starijih skladatelja, u razdoblju pedeset godina koliko festival postoji.

Na konferenciji su predstavljeni projekti riječkog HNK Ivana pl. Zajca, koji će 13. travnja praizvesti operu "Šuma Striborova", operni prvijenac skladatelja Ivana Josipa Skendera, za koji je prema djelu Ivane Brlić Mažuranić libreto napisao Ozren Prohić, te zagrebačkoga HNK, koji će 17. travnja praizveseti balet "Air" u koreografiji Martina Muellera, na glazbu Krešimira Seletkovića.

Splitski HNK će 16. travnja imati praizvedbu opere "Maršal" skladatelja Silvija Foretića, prema filmskom scenariju Ive i Vinka Brešana, HNK u Osijeku 10. travnja opere "Kraljevi i konjušari" Sanje Drakulić, prema libretu Mire Gavrana, a varaždinski baleta "Moje ime je nitko" Frane Đurovića, u koreografiji Massimiliana Volpinija.

Nada Matošević, intendantica riječkog HNK i dirigentica "Šume Striborove" izrazila je nadu da će ta opera postati repertoarna hit predstava, a Ozren Prohić smatra da bi se na njoj mogla početi odgajati jedna nova generacija posjetitelja kazališta. Kostime za operu napravio je modni dizajner Juraj Zigman, kojemu je to prvi kazališni projekt.

Ustvrdivši kako balet "Air" slavi zrak, život, glazbu i ljude, švicarski koreograf Martino Mueller pohvalio je dosadašnji rad s baletnim ansamblom zagrebačkoga HNK koji se inače najviše bavi klasičnim baletom. Intendantica tog kazališta Ana Lederer je naglasila kako HNK upravo na suvremenosti gradi svoj repertoar, kako u povijesti dugoj 150 godina tako i danas.

Izravni prijenos svih projekata izvan Zagreba bit će u kinu "Tušakanac", dok će se za predstave u Varaždinu i Rijeci organizirati autobusni prijevoz.

Kao dva predbijenalna događanja najavljeni su izravni prijenos hit opere "Nixon u Kini" Johna Adamsa, newyorškog Metropolitana, 26. ožujka u "Lisinskom" te ciklus predavanja "Ususret Biennalu - hrvatski skladatelji pod povećalom" 24. i 25. ožujka u Muzikološkom zavodu.

Organizatori Biennala pozvali su građane da doniraju ili posude svoje budilice za zvukovnu instalaciju "... Probudite se... Glas!" mladog estonskog umjetnika Uloa Krigula, koje mogu donijeti u Hrvatsko društvo skladatelja u zamjenu za dvije besplatne ulaznice.

(Hina) xagrb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙