FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal: Parlament odbacio vladine mjere štednje

Autor: mhaj
LISABON , 23. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Portugalski parlament u srijedu je odbacio program mjera štednje manjinske socijalističke vlade, otvorivši na taj način put ostavci premijera Josea Socratesa uoči održavanja iznimno važnog Europskog summita za stabilnost euro-zone.

Pet oporbenih stranaka, od ekstremne ljevice do desnice, jednoglasno je, nakon petosatne rasprave, glasovalo protiv četvrtog po redu predloženog programa štednje u manje od godinu dana, koji je trebao zajamčiti smanjenje proračunskog manjka te omogućiti da se izbjegne pribjegavanje vanjskoj pomoći.

Premijer Jose Socrates zaprijetio je da će dati ostavku ako oporba ne prihvati mjere. Glavna oporbena stranka Socijaldemokrati odbija ih poduprijeti i poziva na prijevremene izbore, što komplicira nastojanja zemlje da izbjegne sudbinu Grčke i Irske koje su bile prisiljene prihvatiti pakete pomoći za izlazak iz krize. Najnovije mjere uključuju daljnje smanjivanje proračuna kako bi vlada ostvarila cilj o smanjenju proračunskog manjka na 4.6 posto BDP-a, nakon prošlogodišnjih 7,3 posto.

"Odbacivanje ovoga plana pogoršat će uvjete financiranja zemlje te će stvoriti dodatne poteškoće, a sumnjam da ćemo ih moći nadvladati sami", rekao je portugalski ministar financija Teixeira dos Santos.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙