FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stojanović: izostanak političke volje za suđenja za ratne zločine

Autor: tdel
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Izostanak političke volje da se neovisnost, profesionalnost i učinkovitost pravosudnih tijela pojača specijalizacijom sudova i državnih odvjetništava sprječava daljnji kvalitativni pomak u suđenjima za ratne zločine, rekao je danas na konferenciji za novinare Mladen Stojanović iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava predstavljajući izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za 2010.

Izvještaj su u sklopu projekta "Praćenje suđenja za ratne zločine u procesu suočavanja s prošlošću" sastavile nevladine organizacije Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću te Građanski odbor za ljudska prava.

Stojanović je rekao kako je prošla godina obilježena pojačanim istragama i podizanjem novih optužnica protiv pripadnika i srpskih i hrvatskih postrojba te češćim prebacivanjem predmeta iz županijskih sudova i odvjetništava koji nemaju dostatnih kapaciteta. Upozorio je da, po odluci Vrhovnog suda RH u predmetu optuženoga Damira Kufnera i ostalih optuženika, nema zakonskih mogućnosti korištenja izjava svjedoka danih istražiteljima tužiteljstva Međunarodnoga kaznenog suda za područje bivše Jugoslavije u Haagu kao dokaza na domaćim sudovima.

Istaknuo je kako je za ratni zločin u Hrvatskoj pokrenut kazneni postupak protiv 3655 osoba, među kojima je 95 pripadnika Hrvatske vojske. Trenutačno se postupci vode protiv 969 osoba, od kojih je 48 pripadnika hrvatskih postrojba, a do kraja prošle godine osuđene su 563 osobe, od kojih je 28 pripadnika HV-a.

Stojanović smatra kako je, među ostalim, izmjenama Zakona o primjeni Statuta Međunarodnoga kaznenog suda i progona za kaznena djela protiv međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava potrebno propisati da iskazi dani pred istražiteljima tužiteljstva u Haagu mogu služiti kao dokazi na domaćim sudovima, razviti i primjenjivati strategiju za potporu žrtvama svjedocima, a Vlada RH žurno bi trebala donijeti odluku kojom se Hrvatska odriče naplate parničnih troškova od svih tužitelja koji nisu uspjeli sa zahtjevima za naknadu štete zbog smrti bliske osobe.

To da se parnični troškovi naplaćuju obiteljima žrtava ratnih zločina ocijenila je skandaloznim, nedopustivim i sramotnim predsjednica Documente - centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, koja je izrazila nezadovoljstvo što je sisački Općinski sud 16. ožujka 2011. Jasenki Borojević poslao poziv za plaćanje troškova od 26.950 kuna.

(Hina) xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙