FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sadnice za Dan šuma

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 21. ožujka 2011. (Hina) - Dvije stotine i pedeset sadnica hrasta lužnjaka i 300 sadnica smreke podijeljeno je na središnjem gradskom trgu u Slavonskome Brodu učenicima nekoliko osnovnih škola u povodu Svjetskog dana šuma.

U toj zajedničkoj akciji brodskog ogranka Hrvatskoga šumarskog društva i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko posavske županije građani su mogli slušati o uzgoju, gospodarenju i zašiti šuma.

Gotovo 46 posto kopnenih dijelova Hrvatske pokriveno je šumama, a one su u nas uglavnom prirodne i dobro očuvane, rekao je predsjednik brodskoga Hrvatskog šumarskog društva Marijan Miškić.

Na poticaj hrvatskog izaslanstva UN je ovu godinu proglasio Međunarodnom godinom šuma, podsjetio je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Mario Pavičić. Ta se ustanova skrbi i o dvama jedinstvenim šumskim rezervatima: na obroncima Psunja šumski je rezervat hrasta kitnjaka, poznat pod nazivom Muški bunar, jedina prašuma hrasta kitnjaka u Hrvatskoj.

Kod Novog Varoša, mjesta na novogradiškom području, nalazi se pak jedina prašuma hrasta lužnjaka - Prašnik, stara oko 300 godina, kazao je Pavičić. Nažalost, oba su rezervata blizu minski sumnjiva prostora, što otežava upravljanje, dodao je.

(Hina) xvruz ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙