FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski europarlamentarac žrtva namještaljke "Sunday Timesa"?

Autor: lfia
LJUBLJANA, 20. ožujka 2011.(Hina) - Britanski "Sunday Times" optužio je u nedjelju slovenskoga zastupnika u Europskom parlamentu (EP) i bivšega ministra vanjskih poslova Zorana Thalera za korupciju, što je Thaler opovrgnuo.

"Suday Times" je slovenskog zastupnika optužio da je, zajedno s još dva člana EP-a, prihvatio ponudu dvoje njihovih novinara koji su mu se predstavili kao lobisti jedne tvrtke i ponudili mito od 100.000 eura ako kao njihov "parlamentarni konzultant" u Bruxellesu predloži zakonski amandman u skladu sa interesima kompanije koju zastupaju.

Odgovarajući na optužbe britanskog lista objavljene u nedjelju, Thaler je u izjavi za medije rekao kako je od samoga početka znao da se radi o namještaljci, te manipulaciji i pokušaju njegove kompromitacije kao zastupnika.

Zoran Thaler je u Europski parlament izabran na zadnjim europskim izborima kao kandidat na listi Socijalnih demokrata (SD) čiji je predsjednik slovenski premijer Borut Pahor, a u jednoj od vlada nekadašnjeg premijera Janeza Drnovšeka bio je i ministar vanjskih poslova.

Thaler u današnjoj izjavi tvrdi da je lažne lobiste već nakon prvog susreta razotkrio jer se pokazalo da kompanija za čije su se predstavnike prikazivali ne postoji.

"Sunday Times" tvrdi da su "nedoličnu ponudu" njihovih novinara koji su glumili lobiste uz Thalera prihvatili još i eurozastupnik iz Rumunjske Adrian Severin, te austrijski eurozastupnik Ernst Strasser.

Strasser, koji je član Austrijske narodne stranke (OeVP) i bivši ministar unutarnjih poslova, već je zbog pritisaka i neugodnosti koje je skandal izazvao stranci ponudio svoju ostavku.

No, i Strasser slično Thaleru negira da je "mito" stvarno namjeravao primiti i iznosi kako je slučaj namjeravao predati policiji jer je shvatio da se radi o kampanji protiv njega osobno i protiv Austrije.

"Sunday Times" je u nedjelju na Youtubeu objavio i snimku razgovora koje su s Thalerom vodili njihov novinar i novinarka u opuštenoj restoranskoj atmosferi.

Objavljeni materijal sugerira da je Thaler iskazivao zanimanje za fiktivni aranžman koji su mu ponudili te da se raspitivao za način plaćanja. No, ponudio je da sklope "usmeni dogovor" koji bi vrijedio godinu dana, dok obje strane ne vide koliko im je taj odnos koristan. Novinari-lobisti uvjeravali su Thalera da bi plaćanje za usluge slijedilo "po kvartalima", u roku 14 dana nakon obavljene usluge.

Iz kraće snimke objavljene na Youtubeu nije u potpunosti jasno je li Thaler stvarno u proceduru u Europski parlament podnio amandman na zakon, kako su ga nagovarali, kao ni o kojem se zakonu radilo.

(Hina) xfl ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙