FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akciju u Libiji "koordinira" američki stožer u Sttugartu

Autor: ztre
PARIZ, 19. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Američki, francuski i britanski zračni napadi na Libiju "koordinirani" su iz američkog glavnog stožera u Njemačkoj, rekao je u subotu za France Presse jedan neimenovani francuski dužnosnik.

"Riječ je o multilateralnoj operaciji koju koordinira američko zapovjedništvo za američke snage u Europi, bazirano u Stuttgartu u Njemačkoj", rekao je dužnosnik. "Taj glavni stožer provodi koordinaciju sa zračnim operativnim centrima u francuskom Lyonu i britanskom Northwoodu", dodao je.

Amerikanci imaju "stratešku" ulogu u toj koordinaciji, a zapovijedanje operacijom tek treba odrediti, rekao je. "U ovoj fazi, to je koordinacija", istaknuo je.

Ujedinjeni Arapski Emirati navodno su međunarodnoj koaliciji obećali 24 borbena zrakoplova (Mirage 2000-9), a Katar između četiri i šest tipa 2000-5. Baza njihova razmještanja još nije definirana, no Francuska ih želi "pratiti, letjeti s njima" iz arapskih zemalja, po istom izvoru.

Većina zrakoplova angažiranih iznad Libije za sada je francuske proizvodnje. Angažirano je i nešto britanskih zrakoplova (Tornado i Eurofighter), a nije isključeno da se uključe i američki zrakoplovi tipa B-2, rekao je dužnosnik.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙