FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan Parka prirode Lonjsko polje

Autor: mbuj
LIPOVLJANI, 19. ožujka 2011. (Hina) - Dan Parka prirode Lonjsko polje proslavljen je večeras u Lipovljanima, a program je bio posvećen Međunarodnoj godini šuma koju je UN proglasio na inicijativu Hrvatske te Danu Općine Lipovljani koji se obilježava na blagdan sv. Josipa.

Park prirode Lonjsko polje kao močvarno područje ubraja se među najugroženija staništa na svijetu, a međunarodni značaj ima i zbog ekosustava nizinskih poplavnih šuma.

To je najveće zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj već u cijelom Dunavskom porječju. Uvršten je u tzv. Ramsarski popis močvara koje su od međunarodnog značaja, osobito kao prebivalište ptica močvarica.

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje Goran Gugić istaknuo je kako ustanova kojoj je na čelu kroz niz aktivnosti želi ukazati na važnost očuvanja tog eko sustava.

Svečanosti je nazočila i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir koja je naglasila važnost dobre suradnje saborskog Odbora i Parka prirode Lonjsko polje te zašitara prirode i šumara, bez čijeg zajedničkog rada i brige, kako je rekla, naše šume ne bi bile tako očuvane i ponos Hrvatske.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Matica Hrvatska ogranak Lipovljani i ogranak Kutina kao i Šumarski fakultet sveučilišta u Zagrebu kao domaćin organizirali su danas i svečani skup na temu nizinske poplavne šume.

Irena Franjić iz Hrvatskih šuma predstavila je poučnu šumsku stazu "Nizinske poplavne šume" koja bi trebala biti uređena do 22. svibnja, Međunarodnog dana biološke raznolikosti.

Za sutra je najavljeno održavanje združene vatrogasne vježbe "Plamen lonjski 2011.", na plinskom polju Vrbak 2 kod Repušnice, koju će organizirati Ustanova u suradnji Vatrogasnom zajednicom Sisačko–moslavačke županije, Vatrogasnom zajednicom Grada Kutine i DVD Repušnica kao domaćinom.

Dan parka prirode Lonjsko polje obilježen je u fakultetskom nastavno-pokusnom šumskom objektu Opeke, gdje je kao šumar službovao književnik Josip Kozarac, autor novele "Slavonske šume", napisane pod dojmom posavskih hrastika.

"Slike opisane u toj noveli zapravo još uvijek su žive, što čini i s tog aspekta Lonjsko polje jedinstvenim", rekao je Gugić.

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙