FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši čelnik "Gredelja" oslobođen optužbe

Autor: sobr
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Bivši predsjednik uprave Tvornice željezničkih vagona (TŽV) "Gredelj" Antun Fabek (60) nepravomoćno je oslobođen optužbe da je nesavjesnim gospodarskim poslovanjem tu tvrtku u sastavu Hrvatskih željeznica oštetio za 17,8 milijuna kuna, doznaje se na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

Glasnogovornik suda Dražen Kevrić potvrdio je da je sutkinja Tamara Pleše donijela oslobađajuću presudu na koju je Općinsko državno odvjetništvo već najavilo žalbu.

Ono Fabeka tereti zbog ugovora iz 2007. s američkom tvrtkom "The Mart Corporation", vrijedan oko 7,2 milijuna američkih dolara, o kupnji opreme za pranje tračničkih vozila i dijelova te uređaja za automatsku obradu otpadnih voda za pranje, uključujući montažu, puštanje u pogon i obuku. Pritom je dogovoreno avansno plaćanje polovice ugovorene cijene, uz obvezu američke tvrtke da u roku od pet dana nakon uplate avansa "Gredelju" preda bankovno jamstvo u visini uplaćenog predujma. U slučaju izostanka garancije, bilo je predviđeno da će se ugovor smatrati nevažećim.

"Gredelj" je u dogovorenom roku uplatio oko 3,6 milijuna dolara (19,2 milijuna kuna), no američka tvrtka nije predala bankovno jamstvo. Fabek, pak, kako tvrdi tužiteljstvo, nije ugovor proglasio nevažećim niti je tražio povrat uplaćenog predujma, nego je izvan ugovorenih rokova primio manji dio ugovorene robe, vrijedne samo oko 380.000 dolara (2,2 milijuna kuna) te na tu robu platio carinu, iako je bilo ugovoreno da je to obveza američke tvrtke.

Bivši direktor "Gredelja" optužen je i da je zbog kašnjenja isporuke propustio tražiti naplatu ugovorne kazne u visini do pet posto vrijednosti ugovora te da je tek krajem srpnja 2009. zajedno s drugim članom uprave raskinuo spomenuti ugovor.

Tužiteljstvo tvrdi da je "Gredelj" zbog plaćanja carinskih pristojba i na razlici uplaćenog avansa i vrijednosti isporučene robe oštećen za 17,8 milijuna kuna.

Tijekom postupka Fabek je tvrdio da je ugovor s američkom tvrtkom bio uobičajen i da nije bio štetan te da je "Gredelj" u SAD-u i Hrvatskoj pokrenuo sudske postupke kojima potražuje uplaćeni predujam umanjen za vrijednost isporučene opreme.

Fabek je na dužnost predsjednika uprave TŽV-a "Gredelj" podnio ostavku nakon što je u rujnu 2009. protiv njega pokrenuta istraga.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙