FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipćani u subotu o ustavu

Autor: rtom
KAIRO, 17. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Prvi put nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka oko 45 milijuna Egipćana pozvano je u subotu glasovati o ustavnim promjenama, no zemlja je podijeljena između onih koji žele manje korekcije odmah i zagovornika temeljite revizije ustava za što je potrebno više vremena.

Neuspjeh referenduma otežao bi zadaću egipatske vojske koja kani nakon referenduma početi pripremati parlamentarne i predsjedničke izbore te ih održati u roku od šest mjeseci i toj najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji vratiti civilnu vladu.

Ponuđene izmjene odnose se na smanjenje trajanja predsjedničkog mandata sa šest na četiri godine s najviše dva uzastopna mandata, dok je njihov broj dosad bio neograničen pa je Mubarak vladao 30 godina. Nadalje, ublaženi su kriteriji za podnošenje kandidature kako bi se mogli natjecati i neovisni kandidati, ali su pooštreni kriteriji vezani uz egipatsko državljanstvo.

Pristaše subotnjeg referenduma ponosni su što prvi put u povijesti Egipćani mogu sudjelovati u transparentnom i vjerodostojnom glasovanju. Među njima su Muslimanska braća, najbolje organizirani oporbeni pokret kojih su predstavnici i sudjelovali u izradi prijedloga.

Nasuprot njima, koalicija stranaka, pokreta te istaknutih osoba protivi se na brzinu organiziranom referendumu koji zapravo produljuje ultrapredsjednički sustav.

Čak i s amandmanima, "stari ustav omogućio bi budućem predsjedniku široke ovlasti, a upravo se tome narod protivio na prosvjedima kojima je tražio demokraciju i slobodu", rekao je Amr Musa, glavni tajnik Arapske lige i vjerojatni kandidat za budućeg egipatskog šefa države.

Kozmetičkim promjenama protivi se i bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Muhamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2005., također vjerojatni budući kandidat.

"Ovakvo cjepkanje ustava uvreda je egipatskoj revoluciji", rekao je ElBaradi i poziva na temeljito pisanje novog ustava.

Egipatska vojska ima "plan B" budu li birači u subotu na referendumu odbacili ovakve krnje promjene, no nije otkrila sadržaj tog plana, već je poručila da birači imaju pravo prihvatiti ili odbiti. Za sigurnost birališta skrbit će se 30.000 vojnika te policija, objavilo je izborno povjerenstvo.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙