FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pozdravlja rezoluciju UN-a u Libiji

Autor: bnov
BRUXELLES, 18. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Europska unija pozdravila je u petak rezoluciju koju je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a u korist pribjegavanja sili u Libiji i izrazila spremnost da je provede, u granicama njezinih ovlasti.

"Pozdravljamo rezoluciju 1973 koju je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a", kazali su predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i šefica europske diplomacije Catherine Ashton u priopćenju.

"Europska unija spremna je provesti tu rezoluciju u okviru svojeg mandata i svojih ovlasti", dodali su oni ističući da će to pitanje biti na dnevnom redu sastanka europskih ministara vanjskih poslova predviđenog za ponedjeljak u Bruxellesu, a potom i summita šefova država i vlada zemalja EU-a predviđena za četvrtak i petak.

Komentar se odnosi prije svega na sankcije protiv režima pukovnika Gadafija i mjere predviđene radi poštivanja embarga na oružje, sadržane u rezoluciji, kao i na vojnu intervenciju.

Rezolucija UN-a "predstavlja jasan temelj članovima međunarodne zajednice radi pružanja zaštite civilnom stanovništvu", dodali su Van Rompuy i Ashton. "Ističemo važnu ulogu Arapske lige i naših arapskih partnera. Njihova suradnja je ključna a njihova uloga jasno prepoznata u rezoluciji", ističe se dalje u priopćenju EU-a.

Vijeće sigurnosti UN je prihvatilo rezoluciju kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i "sve nužne mjere" za zaštitu libijskih civila od napada snaga Moamera Gadafija. Rezolucijom se odobravaju praktično sve mjere osim kopnene intervencije, kako bi se zaustavili napadi koji mogu rezultirati s civilnim žrtvama. Također se nameće embargo na oružje i zamrzava imovina libijskih čelnika.

(Hina) xbnš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙