FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: obilježena 474. godišnjica smrti Petra Kružića

Autor: dsil
RIJEKA , 13. ožujka 2011. (Hina) - U Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci danas je svetom misom obilježena 474. godišnjica smrti Petra Kružića, hrvatskog borca protiv Osmanlija, senjskog kapetana i kliškog kneza uz nazočnost pripadnika povijesne postrojbe "Kliški uskoci".

Petar Kružić je, po vlastitoj želji, pokopan u trsatskom svetištu, a "Kliški uskoci" su ove godine šesti put od osnutka sudjelovali u hodočašću na Trsat. Do svetišta su se, kako nalaže tradicija, popeli stubama od središta Rijeke. Ove godine se navršava i 480 godina od početka gradnje 561 trsatske stube, koje je dao podići Petar Kružić pa su predstavnici "Kliških uskoka", trsatskih franjevaca i grada Rijeke razgovarali i o obilježavanju te godišnjice u svibnju.

Na današnjoj svečanosti sudjelovali su i predstavnici Velikog meštarskog stola "Braće hrvatskog zmaja" koji su na jedan dan donijeli umjetnički obrađen kamen žrtvenik iz tvrđave Klis.

Petar Kružić je u prvoj polovici 16. stoljeća kao vojni kapetan zapovijedao obranom Klisa, tadašnje najjužnije hrvatske utvrde na granicama Otomanskog carstva. U jednoj od bitaka na solinskom polju, nakon gubitka Klisa, ubijen je prilikom pokušaja povlačenja brodom iz solinske luke. Od tada je Klis bio u rukama Osmanlija 111 godina, a uskoci su se povukli u Senj.

Odmah nakon smrti u grob na Trsatu je položeno njegovo tijelo, a naknadno i glava koju su Turci bili odrubili pa je morala biti otkupljena.

(Hina) xdsil yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙