FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: završena serija svjedočenja o Lovasu

Autor: ssai
BEOGRAD, 25. veljače 2011. (Hina) - Serija svjedočenja predviđena za veljaču na suđenju četrnaestorici optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu listopada 1991. godine, završena je u petak iskazom Branka Božića, koji je prvooptuženog Ljubana Devetaka označio kao zapovjednika sela u danima nakon upada srpskih snaga.

Božić je, svjedočeći videovezom iz županijskog suda u Vukovaru, u nastavku dokaznog postupka pred sudskim vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu, ustvrdio kako je drugooptuženi Milan Devčić bio na čelu policije u selu, dok je trećeoptuženi Milan Radojčić bio zapovjednik teritorijalne obrane.

Ispitivanjem Božića završena su ispitivanja započeta u ponedjeljak, tijekom kojih su svjedoci, ispitani videovezom iz Zagreba i Osijeka, u svojim iskazima govorili o zarobljavanjima, zlostavljanjima i ubojstvima hrvatskih civila na minskom polju.

U iskazu danom iz županijskog suda u Zagrebu, Drago Sabljak, jedan od preživjelih s hoda po minskom polju, ustvrdio je kako je od eksplozije mina dobio geler u desnu nogu, te također Devetaka označio kao zapovjednika sela. Dodao je kako su ga tjerali na prisilni rad te da mu je optuženi Petronije Stevanović dva puta stavljao nož pod grlo.

Svjedok Vlado Bošnjaković je, svjedočeći videovezom iz Županijskog suda u Osijeku, također označio Devetaka kao zapovjednika sela te ustvrdio kako su hrvatski civili bili zatvarani i premlaćivani, a potom natjerani u minsko polje.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tome mjestu.

Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima Srpske narodne obnove, stranke koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca s namjerom da napadne Lovas, selo naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce pucali, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada oko 50 Lovašana natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

Nastavak suđenja očekuje se u ožujku

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙