FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković: EPP još jednom podupro Hrvatsku na putu ka EU

Autor: rmav
SARAJEVO, 17. ožujka 2011.(Hina) - Hrvatska je ponovno dobila jasnu potporu članica Europske pučke stranke (EPP) za što brže zaključivanje pristupnih pregovora s Europskom unijom, izjavio je u četvrtak u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković koji je sudjelovao na seminaru EPP-a posvećenom stanju na Balkanu, Bliskom istoku te u sjevernoj Africi.

"EPP snažno i konstatno podržava Hrvatsku i tako je bilo i ovaj put. Dobili smo potporu za završetak pregovora s EU u lipnju", kazao je Hini Jandroković dodajući kako je ovo još jedan razlog za optimizam.

Komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini suočenoj s ozbiljnom političkom krizom, Jandroković je kazao kako Hrvatska nastavlja snažno podupirati teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje i njenu auroatlantsku perspektivu, no isto tako i jednakopravnost tri konstitutivna naroda.

"Smatramo da vjerodostojni predstavnici sva tri naroda trebaju sudjelovati u vlasti, no svaka politička stranka i njihovi lideri odlučit će na koji način to učiniti, a Republika Hrvatska, naravno, neće se miješati u način političke borbe predstavnika hrvatskog naroda u BiH", kazao je Jandroković.

Jandroković je potvrdio kako je tijekom boravka u Sarajevu imao odvojene susrete s predstavnicima HDZ BiH i HDZ 1990.

Seminaru EPP održanom u Sarajevu su, uz niz ministara vanjskih poslova te bivših i sadašnjih dužnosnika više država, sudjelovali i predsjednik EPP-a Wilfried Martens i šef talijanske diplomacije Franco Frattini.

Martens je također pozvao na što bržu uspostavu vlasti u BiH te je potvrdio kako je i osobno pokušao posredovati u postizanju dogovora između političkih stranaka u toj zemlji. "Ponudio sam im argumente za dogovor i razloge zbog kojih bi svi trebali sudjelovati u vlasti i u Federaciji BiH i u državi", kazao je Martens dodajući kako ipak nije uvjeren hoće li dogovor biti postignut.

Talijanski ministar Frattini potvrdio je kako je na seminaru u Sarajevu bilo riječi i o stanju u zemljama sjevera Afrike, a prije svega u Libiji.

Kazao je kako Italija snažno podupire napore da se na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda postigne dogovor o rezoluciji koja bi osigurala trenutačni prekid vatre u toj zemlji.

"Ukoliko se to ne bi dogodilo, podupiremo poduzimanje i drugih mjera poput uspostave zone zabrane letenja iznad Libije", kazao je talijanski ministar.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙