FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U konkurenciji "Dana hrvatskog filma" 115 filmova

Autor: agrb
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Za nagrade jubilarnih, 20. Dana hrvatskog filma, koji će se održati od 4. do 9. travnja u zagrebačkom Studentskom centru, natjecat će se 115 filmova, izabranih između 232 pristigla rada, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su selektori predstavili program konkurencije.

Kategorija igranog filma donosi 17 uradaka, a dokumentarnog i animiranog po 16 filmova, eksperimentalnog 15 filmova, namjenskog filma 26, a glazbenog spota njih 25.

Ovogodišnji selektori bili su Danilo Šerbedžija za igrani film, Tomislav Čegir za dokumentarni film, Darko Kreč za animirani film, Damir Čučić za eksperimentalni film, Ilko Čulić za namjenski film i glazbene spotove te umjetnički savjetnik ovogodišnjih "Dana" i filmski kritičar Dean Šoša.

Po riječima koordinatora festivalskog programa Davora Šišmanovića, Dani hrvatskog filma i dalje prikupljaju, prikazujuju i vrednuju najbolje domaće filmove te predstavljaju nove mlade filmske autore kojima je to nerijetko prvi zapaženiji izlazak u svijet javnosti.

Među igranim filmovima prevladavaju uratci intimne prirode na temu braka, veza, odnosa dvoje ljudi, dokumentarni filmovi donose "povelik tematski i stilski raspon", a selektor Tomislav Čegir ocjenjuje ih kao "poprilično zanimljive i vrijedne šireg gledateljstva".

Izbor eksperimentalnih filmova predstavit će rubne dokumentarce, igrane, plesne, animirane i apstraktne filmove, a namjenski filmovi su, po riječima selektora Ilka Čulića, respektabilne vrijednosti, za razliku od glazbenih spotova čija recentna produkcija, ustvrdio je, otkriva koliko je duboka kriza hrvatske glazbene industrije.

Po ocjeni selektora animiranog filma Darka Kreča, u tu kategoriju prijavljuje se sve više autorica, a prijavljeni animirani radovi produkcijski su i tematski visoke kvalitete, iako nema filmova za djecu, niti se autori služe humorom.

U popratnom programu održat će se, među ostalim, radionica filmske kritike, "pitching forum" namijenjen upoznavanju autora, redatelja i produkcijskih kuća, program reklama nastalih u privatnim produkcijama i filmski kviz Maria Kovača. Prikazat će se i filmovi s prošlogodišnjeg festivala u Puli, te filmovi o "skate" kulturi u programu "Skate pool kino".

"Dani" će još ugostiti Maraton kratkog filma, predstaviti program "Kutak za trenutak" s nagrađenim animiranim i eksperimentalnim filmovima s proteklih festivala, hommage Tomislavu Gotovcu i Miroslavu Mikuljanu te program posvećen Vatroslavu Mimici, ovogodišnjem dobitniku "Oktavijana" za životno djelo i tribinu prisjećanja na prvo izdanje festivala.

Filmovi se natječu za Veliku nagradu "Dana", nagrade "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara, "Jelena Rajković" Hrvatskog društva filmskih redatelja za autora do 30 godina, "Zlatna Uljanica" Glasa Koncila za promicanje etičkih vrijednosti i Nagrada publike. Dodijelit će se i nagrada "Salona odbijenih" za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciju. U Ocjenjivačkom sudu su Alemka Lisinski, Radislav Jovanov Gonzo i Ante Tomić.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙