FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 17. ožujka

Autor: nbrc
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 17. ožujka.

(*)ZAGREB - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor održat će konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o investicijskim projektima (12,00 u sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Predstavnici tvrtki iz Hrvatske i Crne Gore na poslovnom će skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGKK) razgovarati o mogućnostima unapređenja suradnje s Crnom Gorom. Poslovni skup organiziraju HGK i Privredna komora Crne Gore s ciljem intenziviranja bilateralne suradnje između Hrvatske i Crne Gore, a zainteresiranima će biti predstavljene aktivnosti HGK u Crnoj Gori, ekonomski potencijali i investicijsko okruženje u Crnoj Gori, itd. Nakon poslovnog skupa, zainteresirani predstavnici tvrtki iz dviju država imat će mogućnosti i za individualne poslovne razgovore (11,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Internet portal srebrozlato.com i tjednik Lider organizatori su prve konferencije o investiranju u zlato na kojoj će vodeći svjetski i regionalni stručnjaci na polju ulaganja u plemenite kovine uz ostalo objasniti razloge sve većeg interesa globalnih investicijskih igrača za zlato, srebro, platinu i paladij. Što je prouzročilo da cijena zlata već devetu godinu za redom raste po dvoznamenkastim stopama, zašto je srebro u zadnjih godinu dana gotovo udvostručilo vrijednost u odnosu na vodeće svjetske valute, neka su od pitanja na koja će pokušati odgovoriti sudionici konferencije. Raspravljat će se i o prilikama u Hrvatskoj u kojoj to tržište uopće nije regulirano i hrvatski građani trenutno zlato i srebro pohranjuju isključivo u inozemstvu. Stoga će se na konferenciji razgovarati i o pitanju kada će se, u skladu sa zahtjevima EU, tržište investicijskoga zlata u Hrvatskoj liberalizirati. Bit će riječi i o mogućnostima ulaganja u zlatne i srebrne poluge, kovanice, ali i u fondove koji ulažu u fizičko zlato i srebro, te u dionice rudnika plemenitih kovina (9,30 sati, hotel Westin).

ZAGREB - Zaračunata premija 26 društava za osiguranje na kraju veljače ove godine iznosila je 1,66 milijardi kuna, što je oko 34 milijuna kuna ili za 2,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). U skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija je na kraju veljače iznosila 1,31 milijardu kuna, što je porast za 2,8 posto u odnosu na lanjsku veljaču, dok se istodobno u skupini životnih osiguranja bilježi pad premije za 0,4 posto, na 349,7 milijuna kuna. Po statističkim podacima HUO-a, najveći udio u neživotnim osiguranjima ima obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti sa zaračunatom premijom krajem veljače u iznosu od 405,6 milijuna kuna. Kod životnih osiguranja najveći udio u zaračunatoj premiji u veljači imalo je klasično životno osiguranje s premijom u iznosu 305,7 milijuna kuna. Među 26 društava za osiguranje vodeću poziciju na hrvatskom tržištu i nadalje ima Croatia osiguranje s udjelom 39,79 posto. Croatia osiguranje je krajem veljače ove godine imalo zaračunatu bruto premiju u iznosu 661,9 milijuna kuna. Drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja zauzima Allianz Zagreb kojemu je premija u veljači iznosila 186,6 milijuna, što je u ukupnoj premiji udio od 11,22 posto.

Zvjezdicom (*) je označen događaj za koji je poziv stigao nakon prvog emitiranja najave za 17. ožujka.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙