FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen "Kafkin prijatelj" Mire Gavrana

Autor: mbur
ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - "Kafkin prijatelj", novi roman plodnoga hrvatskog romanopisca i dramatičara Mire Gavrana, predstavljen je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.

Gavranov roman, tiskan u izdanju Mozaik knjige, donosi snažnu emocionalnu priču o prijateljstvu dvaju pisaca - Franza Kafke i Maxa Broda - te o ženama koje su ih sudbinski odredile. Ljubav i literatura neprestano se isprepleću u životima tih senzibilnih heroja, a roman je smješten u Prag u razdoblju od 1903. do 1924. te tijekom 1953. u Tel Aviv.

Pred čitateljima je i nostalgičan prikaz srednje Europe kakva više ne postoji, a životopisi poznatih pisaca, u Gavranovoj interpretaciji, zadobili su drukčija značenja, navode predstavljači knjige.

Urednik Zoran Maljković drži da novi Gavranov roman poetički nastavlja slijed njegovih drama "Čehov je Tolstoju rekao zbogom", "Ljubavi Georgesa Washingtona", "Noć bogova" i "Pacijent doktora Freuda".

Roman je vrlo kratak, ali slojevit", kazao je Maljković koji drži da je to je prije svega ljubavna priča o zanimljivu ljubavnom trokutu koji neočekivano završava. Roman je drukčiji od ostalih Gavranovih romana jer su u njemu stvarni likovi iz prošlosti, a to se prije događalo samo u njegovim dramama, dodao je.

Novi je roman, kazao je književni kritičar Igor Žic, izgrađen na činjenicama, na povijesnoj kronološki ispričanoj priči. Podsjetio je da je Max Brod vrlo rano postao velika zvijezda u književnosti, a Kafka je imao teškoća u odnosu s ljudima, sa ženama, s književnošću i ispostavlja se da je Brod više vjerovao u Kafku nego Kafka sam u sebe.

Kad je Kafka umro, Brod je uzeo rukopise koje je Kafka htio spaliti, no on ih je čuvao, a navodno i preradio. Cijena jednog od tih originalnih Kafkinih rukopisa dosegnula je dva milijuna dolara još 1988., kazao je Žic. Dodao je da je i danas aktualan prijepor zbog Kafkine ostavštine, koja je preko Maxa Broda završila u Izraelu. Drži da će se Gavranova knjiga lako čitati te da će biti vrlo popularna.

Miro Gavran suvremeni je hrvatski pisac, rođen 1961. Djela su mu prevedena na 35 jezika, a njegove knjige su objavljivane u više od 150 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 200 kazališnih predstava diljem svijeta, a vidjelo ih je više od dva milijuna ljudi. Dobio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time (1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te nagradu Europski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Jedini je živući pisac u Europi kojemu je posvećen i kazališni festival, na kojem se izvode isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima. Taj festival od 2003. djeluje u Slovačkoj pod nazivom "Gavranfest".

Četverostruki je dobitnik nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" hrvatskoga ministarstva kulture.

(Hina) xmb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙