FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nuklearka Fukushima: Prioritet reaktor 3

Autor: dvla
ZAGREB/TOKIO, 16. ožujka 2011. (Hina) - Broj opcija koje su na raspolaganju japanskim vlastima kako bi se izbjegla nuklearna katastrofa sve je manji, a trenutno je najvažniji prioritet hlađenje plutonijskog nuklearnog reaktora 3 u elektrani Fukushima Daiichi na sjeveroistoku Japana, objavili su u srijedu lokalni mediji i novinske agencije.

Agencija Kyodo javila je da vojni helikopter nije uspio na taj reaktor ispustiti vodu za hlađenje, vjerojatno zbog visoke razine zračenja. Reaktor 3 jedini je od šest reaktora kompleksa Fukushima Daiichi u kojem se koristi plutonij, koji je za ljudsko zdravlje puno opasniji od uranija. U prostalih pet reaktora koristi se uranij.

Zasad nije jasno da li je helikopter pokušao ispustiti vodu na komoru reaktora ili na skladište u kojemu se čuvaju šipke potrošenog nuklearnog goriva.

Trenutno se u kompleksu nalazi 180 radnika koji pokušavaju ohladiti reaktore, što je znatno veći broj nego u utorak kad ih je bilo samo 50, ali puno manje od 800 koliko ih je bilo raspoređeno odmah pošto su 11. ožujka katastrofalan potres i tsunami pogodili to područje.

Ruševine i krhotine na cestama otežavaju pristup reaktorima, a vlasti planiraju probiti novu cestu kako bi se dopremila potrebna oprema do reaktora 4, koji je drugi na popisu prioriteta.

"Stanje u reaktoru 4 nije baš najbolje, ali reaktor 3 ima najviši prioritet", rekao je dužnosnik tvrtke Tokyo Electric Power koja upravlja nuklearkom, prenosi agencija Reuters.

Tvrtka je također priopćila da zasad nije jasno što se događa u reaktoru 2, u kojemu je iznenada pao pritisak. To bi moglo značiti da se reaktor ohladio, ali bi to isto tako mogao biti i zlokoban znak da postoji pukotina u komori jezgre reaktora, rekao je dužnosnik. On je dodao da bi isto tako mogla biti riječ o kvaru instrumenta koji mjeri pritisak.

"Ne možemo sa sigurnošću reći je li komora hermetički zatvorena", rekao je dužnosnik.

Tvrtka je također priopćila da se u peti i šesti reaktor te nuklearke upumpava voda kako bi se oni ohladili.

Panika oko moguće velike nuklearne havarije u Japanu donekle je zasjenila strahovite razmjere katastrofe na sjeveroistoku Japana, gdje su u potresu i tsunamiju u petak s lica zemlje izbrisani čitavi gradovi, a prema posljednjim podacima broj poginulih mogao bi znatno premašiti 11.000.

(Hina) xdv ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙