FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peticija hrvatskih filmaša za oslobađenje iranskih filmaša

Autor: agrb
ZAGREB, 16. ožujka 2011. (Hina) - Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska udruga producenata uručili su predstavniku iranskog veleposlanstva, savjetniku za kulturu Rezi Jamshidiju, peticiju za hitno oslobađanje iranskih filmaša Jafara Panahija i Mohammada Rasoulofa, koji su osuđeni na višegodišnju zatvorsku kaznu, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Jedan od najpoznatijih iranskih redatelja Jafar Panahi prošle godine osuđen je na šest godina zatvora za djelovanje i širenje propagande protiv sustava, a zabranjeno mu je i snimanje filmova, pisanje scenarija, putovanje u inozemstvo, kao i razgovor s lokalnim i stranim medijima u idućih dvadeset godina. Njegov kolega, redatelj Mohammad Rasoulof osuđen je na istu kaznu.

Panahi je 1995. nagrađen Zlatnom kamerom u Cannesu za film "Bijeli balon", a na festivalu u Veneciji 2000. Zlatnim lavom za "Krug". Njegov posljednji film "Offside" iz 2006. nagrađen je Velikom nagradom žirija na Berlinskom festivalu. Panahi je 2001. bio gost Sarajevo Film Festivala.

Sastanak, na kojemu je iranskom predstavniku uručena peticija hrvatskih filmaša, održao se jučer u povodu održavanja Ciklusa iranskih filmova u zagrebačkom kinu "Tuškanac" i gostovanja iranskog redatelja Rasoula Sadre Amelija u Hrvatskoj. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar je, osim Reze Jamshidija, ugostio i Amelija, a na sastanku su bili predstavnici redatelja i producenata.

(Hina) pp/xagrb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙