FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 15. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ŠIBENIK - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas radove na izgradnji i uređenju pomorsko-putničkog terminala na šibenskom gatu Vrulje, investiciju vrijednu 12 milijuna eura, koje će osigurati šibenska Lučka uprava putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj i uz izdano jamstvo Vlade RH. Premijerka Kosor istaknula je kako je nadogradnja gata Vrulje jedan od projekata koje je Vlada predstavila u svom programu pokretanja investicija u Hrvatskoj i to zbog njegove turističke i gospodarske važnosti za Šibensko-kninsku županiju. Luka Šibenik prije nije bila od državnog interesa, no ona je to postala i kao takva zaslužila je ulaganje. U ovom trenutku Vlada osigurava oko 500 milijuna eura za slične projekte od Rijeke do Dubrovnika, što nikad nije bilo tako, kazala je premijerka Kosor. Šibenska Lučka uprava kredit kod EBRD-a vraćat će 15 godina uz četiri godine počeka. Projektom uređenja gata Vrulje u pomorsko-putnički terminal predviđena je dogradnja gata za oko 9,8 tisuća metara četvornih te produživanje operativne obale na ukupno 510 metara. Na taj će se način omogućiti pristajanje u šibensku luku brodova od 260 metara duljine, te trajekata i kruzera do 200 metara, čime se otvara i mogućnost za brži turistički razvoj Šibenika. Izvođač radova je tvrtka Konstruktor, a projekt bi trebao biti gotov do 2014. godine.

ŠIBENIK - Na novinarsko pitanje boji li se prosvjeda ako hrvatski general Ante Gotovina bude osuđen u Haagu, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor je za današnjeg posjeta Šibeniku kazala kako to neće komentirati, jer vjeruje da će presuda biti oslobađajuća. Uvjerena sam kako će se u Haagu dokazati da je Hrvatska vodila pravedan i osloboditeljski rat, kazala je premijerka. Na upit kako komentira pad povjerenja građana u vlast te pad HDZ-ova rejtinga, Kosor je odgovorila kako po rezultatima nekih istraživanja vjerojatno ni vrh HDZ-a ne bi glasovao za HDZ.

ZADAR - Svjedočenjem trojice šibenskih vatrogasaca te operatera na telefonskoj centrali šibenske javne vatrogasne postrojbe danas je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženu za kornatsku tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca. Svjedočili su šibenski vatrogasci Josip Zoričić i Mate Bačić te pripadnik vodičkog DVD-a Mario Jozić koji su toga kobnog 30. kolovoza 2007. također sudjelovali u gašenju požara na Kornatu, ali na drugom mjestu, u uvali Kravljačici gdje su od vatre branili kuće. Sva trojica su kazala kako nisu znala što se događa na mjestu drugog požara sve dok Marija Jozića nije nazvao Mirko Juričev Mikulin koji je rekao da ga je nazvao sin i rekao mu da ih je vatra okružila i da će svi izgorjeti. Također su posvjedočili da su više puta pokušali nazvati ostale vatrogasce, ali da zbog loših veza nisu uspjeli. Suđenje se nastavlja 24. ožujka svjedočenjem pilota kanadera koji je pomagao u gašenju požara na Kornatu te posada helikoptera kojim su vatrogasci prevezeni na otok. Suđenje Draženu Slavici počelo je 23. studenog prošle godine, a do sada je saslušano osam svjedoka. Županijsko državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku spuštanja iz helikoptera. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih.

ZAGREB - Putem projekta IPA 2007, a kao pomoć pri uvođenju, nadzoru i reviziji antikorupcijske politike u Ministarstvu pravosuđa uveden je jedinstveni informacijski sustav (ACIS) za pohranu informacija i podataka antikorupcijskog sektora, izvijestili su danas u Informacijskom centru Europske unije na svečanom zatvaranju projekta vrijednog 461.600 eura. Na taj će se način u Sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa RH, kao nositelju projekta, kao i u više od 20 institucija uključenih u antikorupcijski sustav, omogućiti dvosmjerna međuagencijska komunikacija i razmjena podataka o provedbi antikorupcijske politike, ali i komunikacija građana s antikorupcijskim sektorom kroz internet portal www.antikorupcija.hr koji je znatno poboljšan i takav dostupan javnosti od prošlog tjedna. Fulvio Bianconi, voditelj projekta ispred delegacije EU u Hrvatskoj, naveo je da su hrvatske institucije uvođenjem jedinstvenog informacijskog sustava dobile bitan operativni alat za antikorupciju odnosno za koordinaciju antikoruptivne politike i transparentnost, kako bi se mogla lakše pratiti provedba Strategije suzbijanja korupcije i popratnog Akcijskog plana što je napredak u procesu zatvaranja Poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava). Naglasio je također da uvođenje informacijskog sustava (ACIS) u Ministarstvu pravosuđa jest važno kao podrška zaposlenicima, ali da je važnije da oni u svom poslu budu motivirani i kvalitetni.

RIJEKA - Antonu Milatu (55) iz Novog Vinodolskog i Branislavu Brozičeviću (63) iz Crikvenice, osumnjičenim za kažnjiva djela gospodarskog kriminala, određeno je 24-satno zadržavanje u pritvoru, dok stigne istražni zahtjev, izvijestio je riječki Županijski sud. Po podatcima primorsko-goranske Policijske uprave, njih dvojica su osumnjičena da su oštetila dvije crikveničke tvrtke i tako si priskrbili nezakonitu imovinsku korist od 7,4 milijuna kuna. Tereti ih se da su počinili kažnjiva djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te pranja novca od 2004. do 2008. Policija je javila da su osim njih pod kriminalističkom istragom još tri osobe koje nisu privedene u istražni centar riječkog suda. Crikvenički odvjetnik Brozičević i njegov suradnik Milat upravljali su tvrtkom Hitkomerc koja je pokrenula gradnju stambeno-turističkog naselja i lučice u Novom Vinodolskom, a taj projekt nije dovršen. Brozičević je već bio osumnjičen za druge zluporabe s nekretninama.

OSIJEK - Jedna je osoba poginula i dvije ozlijeđene u prometnoj nesreći što se danas poslije 11 sati dogodila na raskrižju državne ceste D-2 s lokalnom cestom Tenja-Sarvaš, izvijestila je osječko-baranjska Policjska uprava. Nesreća se dogodila kad je 75-godišnji vozač traktora IMT, vozeći se od Tenje prema Sarvaša, oduzeo prednost prolaza vozaču osobnog automobila BMW koji se kretao od Klise prema Osijeku. Od siline udara automobila u traktor vozač traktora je preminuo na mjestu nesreće, a 43-godišnji vozač BMW-a je zadobio lake, a suputnica u automobila teške ozljede. Ozlijeđenima je pomoć pružena u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC), a u tijeku očevida promet je usmjeravan obilazno, izvijestila je policija.

DUBROVNIK - Dvojica maloljetnika iz Vida kod Metkovića u dobi od 16 i 17 godina u pomoćnoj kuhinji obiteljske kuće 17-godišnjaka pokušali su izraditi dimne bombe kuhajući različite sastojke. Smjesa se pod djelovanjem topline i vrenjem zapalila te ozlijedila maloljetnike. Liječnička pomoć im je pružena u Domu zdravlja u Metkoviću. Mlađi maloljetnik je lakše ozlijeđen u obliku opeklina, a stariji je upućen u splitsku bolnicu gdje su mu utvrđene teške ozljede te je zadržan na liječenju, priopćila je dubrovačko-neretvanska Policijska uprava.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙