FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: stagnacija ponude i potražnje

Autor: scvi
ZAGREB, 15. ožujka 2011. (Hina) - Na Tržištu novca danas su i ponuda i potražnja stagnirale, dok je prosječna kamatna stopa uvećana zbog skoka cijene ročnih pozajmica.

Danas je prijavljeno 139,2 milijuna kuna potražnje, što je 3,5 posto manje nego jučer.

Istodobno, ponuda je smanjena 2,6 posto, na 189,2 milijuna kuna.

Većinu prometa činile su prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 29,2 milijuna kuna, pri čemu je kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,48 na 0,39 posto.

Ujedno, plasirano je i 10 milijuna kuna s rokom vraćanja za tjedan dana, po cijeni od 1,5 posto, odnosno 0,9 postotnih bodova više nego jučer.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 39,2 milijuna kuna, dok je prosječna kamatna stopa porasla s jučerašnjih 0,49 na 0,67 posto.

„Polako se bližimo sredini mjeseca ožujka, a već smo u drugom tjednu novog razdoblja održavanja nove obvezne pričuve. Situacija na Tržištu novca u organiziranom trgovanju kratkoročnim kunskim sredstvima je slična jučerašnjoj. Danas se trgovalo prekonoćnim, ali i ročnim pozajmicama na rok od jedan tjedan. Prijavljena potražnja za slobodnim kunama podmirena je samo djelomično, bez obzira na višak slobodnih kuna u ponudi, a razlog je neusklađenost oko uvjeta kreditiranja tj. kamatne stope i limita sudionika“, navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙