FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jordan: Osnovano povjerenstvo dijaloga za reforme

Autor: mtro
AMAN, 14. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Jordanska vlada je potvrdila u ponedjeljak osnivanje povjerenstva od 52 osoba koje vodi predsjednik senata radi modificiranja izbornog zakona i zakona o političkim strankama u roku od tri mjeseca, prenosi službena agencija Petra.

Funkcija povjerenstva će biti vođenje nacionalnog dijaloga o zakonima povezanim s političkim djelovanjem sa svrhom postizanja razvijene demokracije, prenosi Petra. Među članovima povjerenstva nalaze se bivši ministri, članovi stranaka i sindikata.

U pismu predsjedniku povjerenstva Tahiru el-Masriju, kralj Abdulah II. je odredio rok do tri mjeseca povjerenstvu da završi svoj zadatak. On poziva na demokratski izborni zakon radi osnivanja skupštine koja bi predstavljala sve Jordance.

On je izrazio nadu da će zakon o strankama obogatiti politički pluralizam i omogućiti svim političkim snagama da sudjeluju u demokratskom. Kriza između vlade i islamističke oporbe se zaoštrila u petak jer oporba odbija sudjelovati u povjerenstvu dijaloga i zahtijevaju da se reforme izvedu u dva mjeseca.

Premijer Maruf Bakhit je optužio islamiste da žele iskoristiti situaciju za osobne koristi.

Islamisti su bojkotirali parlamentarne izbore u studenom i ocijenio da zakon ide na njihovu štetu. Oni traže novi izborni zakon, prijevremene parlamentarne izbore i amandmane na ustav koji bi omogućili šefu parlamentarne većine da formira vladu, koju za sada imenuje kralj.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙