FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo Info tjedan o EU programu CIP ICT PSP

Autor: tmis
ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina) - U Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku danas je otvoren Info tjedan koji će do 18. ožujka svim zainteresiranim ponuditi informacije i radionice o EU Programu podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija-CIP ICT PSP, u sklopu kojeg se ove godine očekuje financiranje projekata iz zemalja EU-a, kao i Hrvatske, u ukupnoj vrijednosti od 115,5 milijuna eura.

Otvarajući tjedan i istaknuvši da je Hrvatska članica programa CIP ICT PSP od 2008., državni tajnik Središnjeg ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić naglasio je je da je riječ o programu kojim se potiče inovativnost i konkurentnost kroz širu i učestaliju uporabu ICT-a od strane građana, uprave i poduzetnika.

Program se provodi u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP) Europske komisije (EK) od 2007. do 2013. s proračunom od 730 milijuna eura za sve zemlje članice EU-a.

Hrvatska je uspjela uz još nekoliko zemalja nečlanica, poput Turske, Srbije i drugih, uči u taj program, te je za njega od uključenja 2008. do danas iz proračuna uplatila 1,7 milijuna kuna članarine, za što je povukla 1,7 milijuna eura za ICT projekte do 2013., istaknuo je Lučić.

Dodajući da su zadovoljni tim omjerom, Lučić je kao i njegova zamjenica Ivana Andrijašević pozvala zainteresirane pravne osobe u Hrvatskoj, od javnih i privatnih tvrtki, lokalne i državne uprave do akademske zajednice, da se ICT projektima jave na ovogodišnji natječaj EK za taj program. Natječaj je otvoren od 1. ožujka do 1. lipnja, a dodatne i detaljnije informacije mogu se dobiti u navedenom Središnjem uredu.

Andrijašević je pritom upozorila da nitko ne može samostalno prijaviti nego u sklopu tima u kojem je najmanje četiri partnera iz nekoliko zemalja EU-a.

Iznijela je i podatke da je od 2008., kada je imala samo jedan projekt u tom programu, Hrvatska napredovala te 2010. završila i 2011. počela s ukupno sedam projekata. Za njih je Hrvatska iz proračuna 2010. dala 66 tisuća eura, a iz EU-a povukla 381 tisuću eura, dok će to za ovu godinu biti omjer 258,7 tisuća eura (Hrvatska) i 495 tisuća eura (EU).

Sve su to, kako se čulo, projekti dobre prakse, ali i za koje su njihovi voditelji i partneri morali proći stroge i detaljne procedure pripreme i pregovora s EK kako bi dobili novac. Od tih projekata danas je predstavljeno pet - ePoziv (iz vozila, u sklopu europskog jedinstvenog broja za hitne službe 112 u koji je uključena Državna uprava za zaštitu i spašavanje), eGov4You (uključen grad Rijeka), BRIESEIDE (uključen Geofoto), Let'sMT (uključeni zadarski i zagrebački Filozofski fakultet) te EHR-Q-TN (uključeno Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku).

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙