FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Forum SZO za Europu u Andori

Autor: ostr
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Na 1. Forumu na visokoj razini u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije za Europu (SZO EURO), koji se održava od 9. do 11. ožujka u Andori, a na kojemu sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo, raspravljalo se o uvrštavanju odrednica Talinske povelje u novu Europsku zdravstvenu politiku do 2020. koja je usmjerena prema izjednačavanju mogućnosti i ravnomjernom pristupu zdravstvenoj zaštiti u državama Europske regije SZO.

U tri dana rada foruma, visoki državni dužnosnici, ministri i državni tajnici zdravstva i socijalne skrbi država članica Europske regije, zajedno s regionalnom direktoricom za Europu Szuszannom Jacab, prikazali su opravdanost donošenja Talinske povelje iz 2008. kao i rezultate koje su države postigle na temelju osnova iz Talinske povelje, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

U raspravama je jasno naznačeno kako kvalitetne reforme u svojim temeljima moraju imati osnovne postavke navedene u povelji te kako ured SZO EURO može pomoći savjetima i stručnom razradom reformskih mjera kao i projekcijama utjecaja mjera na zdravstvenu zaštitu.

Sveobuhvatne reforme koje uzimaju u obzir strukturne promjene, racionalizaciju troškova, ali i pristup preventivnim programima pogotovo u području malignih bolesti, moraju imati viziju i biti jasno postavljene strateški kako bi se znalo ne samo od kuda se krenulo već i kuda će se stići. Na tim temeljima priprema se i Europska zdravstvena politika do 2020. godine u koju će biti ugrađene upravo vizionarske vrijednosti kako bi 2020. mogli biti sigurni da je dostupnost osnovne zdravstvene zaštite u državama jednaka, odnosno, ujednačena, rečeno je na Forumu.

Hrvatsko izaslanstvo prikazalo je rezultate reforme zdravstvenog sustava, koja je u Hrvatskoj započela usporedno s donošenjem Talinske povelje i koja je u okvirima ekonomske krize omogućila održivost zdravstvenog sustava na načelima povelje. Posebno je istaknut napredak u području jačanja svijesti o potrebama i mogućnostima zdravstvenog sustava kao i racionalizaciji sustava. Racionalizacija nije uvjetno uvijek ušteda već namjensko korištenje postojećih sredstava te istodobno, u korist pacijenata, smanjenje nepotrebnog izlaganja dijagnostičkim i terapijskim uslugama, navode u Ministarstvu.

Voditelj hrvatskog izaslanstva državni tajnik Ante-Zvonimir Golem, predsjedavajući sjednicom na temu Talinska povelja i europska zdravstvena politika, posebno je istaknuo kako Talinska povelja odražava duh osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije kada se kao definicija zdravlja nije uzimao samo izostanak bolesti, već se zdravlje definiralo kao stanje psihofizičkog blagostanja. U tom smjeru, poručio je, potrebno je razvijati zdravstvene sustave i sustave socijalne skrbi uzimajući u obzir da se već naziru obrisi izlaska iz ekonomske krize na području Europe.

(Hina) xpp/xmb ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙