FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biden pozvao Rusiju da poboljša poslovno ozračje

Autor: akoz
MOSKVA, 10. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Potpredsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak je pozvao Rusiju da poboljša poslovno ozračje i ublaži politički nadzor upozorivši da su korpucija i zloporaba prava "temeljne prepreke" ulaganju.

Biden, koji se nalazi u posjetu Moskvi, rekao je da su Sjedinjene Države odlučne osnažiti rusko-američke gospodarske veze. On je rekao da amdinistracija Baracka Obame snažno podržava rusku kandidaturu za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju i obećao je da će tražiti od Kongresa da povuče Jackson-Vanikov amandman, zakonske odredbe o trgovini iz razdbolja hladnog rata koje ljute Moskvu.

Biden je, međutim, rekao da je na Rusiji da stvori uvjete za unaprjeđenje trgovine i ulaganja te da će to postići "samo hrabrom i istinskom promjenom". "Sredite vaš sustav. Nemojte da on bude kockanje", rekao je u govoru na sveučilištu na kraju posjeta. "Rusko poslovno i pravno ozračje se, iskreno, mora nastaviti poboljšavati jer sada za mnoge tvrtke predstavlja temeljnu prepreku", rekao je Biden.

"Ne mislim da je razumno očekivati da Amerikanci, Europljani ili sami Rusi s povjerenjem ulažu u zemlju gdje postoje zloglasni slučajevi u kojima se krše i ne štite prava na vlasništvo... u kojoj se tvrtka može oduzeti ili vlasnik zatvoriti zbog političkog raspoloženja", rekao je Biden.

Biden je postavio pitanje navodnih manipulacija u slučajevima bivšeg tajkuna Mihaila Hodorkovskog i odvjetnika Sergeja Magnitskog. "Mi ćemo nastaviti prigovarati kada smatramo da se krše ljudska prava a demokracija ili pravna država potkopavaju", rekao je Biden dodavši da bi i rusko gospodarstvo imalo koristi od šireg političkog pluralizma, pravednijih sudova i slobodnijih medija.

(Hina) xakoz ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙