FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Joe Biden u posjetu Rusiji

Autor: dhai
MOSKVA / ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Američki potpredsjednik Joe Biden stigao je u utorak navečer u Moskvu, središnju etapu svoje europske turneje, gdje će s ruskim čelnicima Dmitrijem Medvedevom i Vladimirom Putinom, razgovarati o daljnjem jačanju odnosa SAD-a i Rusije, a glavne teme bit će proturaketna obrana u Europi i ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Biden je u Moskvu doputovao nakon posjeta Finskoj, gdje je započeo svoju europsku turneju, koja će na kraju obuhvatiti i Moldovu. U srijedu se Biden treba sastati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, a u četvrtak će razgovarati s premijerom Vladimirom Putinom.

Tijekom posjeta Rusiji, Biden će se sastati i s poslovnim čelnicima u mjestu Skolkovo, izvan Moskve, koje Kremlj planira pretvoriti u središte razvoja modernih tehnologija, nalik na kalifornijsku Silicijsku dolinu. Očekuje se da će Biden tom prilikom nazočiti svečanom potpisivanju sporazuma između američkog Boeinga i ruskog Aeroflota, najavio je radio Glas Amerike.

Središnje pitanje Bidenovih razgovora u Moskvi biti će dugo odgađano primanje Rusije u WTO, koje američka administracija energično podržava. Rusija već 17 godina, s manjim ili većim entuzijazmom, traži primanje u WTO koje bi poboljšalo njezine izglede u međunarodnoj trgovini, ali istodobno oklijeva s ukidanjem nekih zaštitnih carina. SAD podupire članstvo Rusije, jer vjeruje da bi razvoj ruskog gospodarstva vodio većoj stabilnosti zemlje.

Preostale tri prepreke za članstvo Rusije u WTO-u su problem zaštite intelektualnih prava, poljoprivredne subvencije i Gruzija, članica trgovinske organizacije od 2000., koja može blokirati primanje bilo koje nove članice. Već cijelo desetljeće, otkako raste napetost između Gruzije i Rusije, vlada u Tbilisiju traži promjenu politike Moskve u zamjenu za svoj pristanak na rusko članstvo u WTO-u. Pregovori o tome počeli su 2008. ali se od njih odustalo, nakon izbijanja rata Rusije i Gruzije oko separatističkih gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije.

U ponedjeljak su gruzijski dužnosnici potvrdili da će sjesti za pregovarači stol s ruskim kolegama u Švicarskoj, "kojoj je povjeren mandat posrednika između dviju zemalja", priopćilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova. Zamjenik gruzijskog ministra vanjskih poslova Nikoloz Vahkidze rekao je novinarima da se pregovori održavaju na inicijativu Rusije, i da trebaju početi u srijedu ili četvrtak. On nije spominjao gruzijske uvjete, no u prošlosti je Gruzija tražila ulogu za svoju carinsku upravu na granicima između svojih separatističkih pokrajina i Rusije.

Giorgi Kendelaki, potpredsjednik odbora za vanjsku politiku gruzijskog parlamenta, izjavio je da želi vidjeti međunarodne promatrače na ruskoj strani granice kao i promatračku misiju Europske unije, kako bi se zaustavilo krijumčarenje robe, druge i ruske vojne opreme.

"Ako se oni ne slože, neće biti prijema u WTO za Rusiju. Gruzija ne želi biti prepreka, no Gruzija nije razlog za ovu prepreku", rekao je Kendelaki. Američki dužnosnici držat će se na distanci od pregovaračkog procesa, unatoč izraženom interesu za ulazak Rusije u WTO, piše The New York Times.

Ti su pregovori "bilateralno pitanje, a ne trilateralno pitanje", izjavio je Michael McFaul, savjetnik predsjednika Baracka Obame.

Pitanje sustava za zaštitu od projektila u Europi, bit će osjetljiviji dio Bidenovih razgovora s ruskim domaćinima.

Nakon višegodišnjeg protivljenja postavljanju tog sustava koji smatra prijetnjom svom strateškom arsenalu, Rusija je prošle jeseni pristala surađivati s NATO-om i SAD-om oko plana za zaštitu od projektila u Europi, koji bi po Washingtonu štitio europske saveznike ako Iran razvije nuklearno oružje.

No Moskva i dalje inzistira na zajedničkom nadzoru sustava, a Medvedev je prošle jeseni zaprijetio da će Rusija razmjestiti novo ofenzivno oružje ako se ne postigne sporazum o proturaketnoj zaštiti.

Najavljeno je da će se i aktualni nemiri u arapskom svijetu, posebno nasilje u Libiji, naći među temama američko-ruskih razgovora u Moskvi. Dok je Obamina administracija stajališta da su prema Libiji sve opcije i dalje otvorene, uključujući i vojnu intervenciju, Rusija se protivi bilo kakvoj stranoj intervenciji u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Biden se u utorak u Helsinkiju zasebno sastao s finskom predsjednicom Tarjom Halonen i premijerkom Mari Kiviniemi, zahvalivši Finskoj na mirovnim snagama na Bliskom istoku i sadašnjim naporima u Afganistanu, gdje je 200 finskih vojnika. Također je, povodom Međunarodnog dana žena, odao priznanje Finskoj, gdje oba čelna mjesta u državi drže žene.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙