FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo peti DORF

Autor: zdra
VINKOVCI/RIJEKA, 10. ožujka 2011.(Hina) - Projekcijom filma "Howlin' Wolf Story" redatelja Dona McGlynna (SAD/Danska) o blues glazbeniku Chesteru "Bigfoot" Burnettu, poznatijem kao Howlin’ Wolf, u Vinkovcima je počeo Peti festival dokumentarnoga rock filma DORF '11.

Na ovogodišnjemu DORF-u, koji traje do 13. ožujka, a istodobno se održava u Vinkovcima i u Rijeci, bit će prikazana 32 filma iz 13 zemalja raspoređena u tri programa. Pobjednički film odabrat će žiri u sastavu: Tanja Golić, Silvestar Kolbas i Zoran Žmirić.

Tijekom svečanog otvorenja u Gradskome kazalištu Joze Ivakića posjetitelje je pozdravio direktor DORF-a Toni Šarić, a festival je proglasio otvorenim vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

Prije projekcije filma "Howlin' Wolf Story" redatelj Don McGlynn govorio je o iskustvima i radu na tom filmu, jedinom dosad snimljenom o glazbi Chestera "Bigfoot" Burnetta.

U riječkom Art-kinu Croatia 5. DORF otvoren je filmom "Lemmy" o britanskom rock-glazbeniku Lemmyju Kilmisteru dvojice redatelja – Grega Ollivera i Wesa Orshoskija.

U tom će kinu biti prikazano još 18 domaćih i inozemnih dokumentarna glazbena filma. Među najzanimljivijim, nagrađivanim filmovima su "Upside down: Creation Records Story" redatelja Dannyja O'Connora koja prati nastanak i razvoj jedne od najvažnijih britanskih nezavisnih izdavačkih kuća, "Dexter Gordon: More than you know" Dona McGlynna, o životu slavnog jazz (bebop tenor) saksofonista, "We don't care about music anyway" francuskog dvojca Cedrica Dupirea i Gaspara Kuentza, na temu japanskih avangardnih glazbenika i kratkometražni španjolski film "Vivir del aire" redatelja Davida Maciana, o karijeri glumca koji je zviždao u western spaghetti filmovima Sergia Leonea.

Na programu su i dva domaća naslova – "NSK – Noise Slawonische Kunst" redatelja Slobodana Šijana i Stjepana Petea progovara o angažmanu osječkih glazbenika u Domovinskom ratu te "Druga strana rock and rolla" Silvia Miroščinečkog, o problemu autorske cenzure u socijalističkom režimu.

Posebno priznanje DORF-a za doprinos promicanju vrijednosti rock kulture ove godine bit će dodijeljeno riječkom novinaru i publicistu Velidu Đekiću.

Novost petog DORF-a je program DORF:EDIT, u sklopu kojega će u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom u Vinkovcima biti prikazan izbor nagrađenih radova 48. revije hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece, održane u Zagrebu, te 15. filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala, održanog u Karlovcu ove godine.

Festival dokumentarnog rock filma - DORF '11 organizira Udruga ljubitelja filma "Rare" iz Vinkovaca u suradnji s Art kinom "Croatia" iz Rijeke te Hrvatskim filmskim savezom.

Najbolji dokumentarni rock film na festivalu bit će proglašen u Rijeci posljednjeg dana DORF-a.

(Hina) xzdra/xsjun ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙