FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PL: tri ponude za Mercator, među njima i Agrokora

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. ožujka 2011. (Hina) - Na poziv za predaju obvezujućih ponuda za kupnju 23,34 posto dionica trgovačkog lanca Mercator, koje prodaje Pivovarna Laško (PL), u roku su predane tri ponude, i to hrvatskog koncerna Agrokor te investicijskih fondova MID Europa Partners i Warburg Pincus, objavila je u četvrtak Pivovarna Laško u kratkom priopćenju za javnost.

Uprava i nadzorni odbor PL-a pregledat će primljene ponude i donijeti odluku o daljnjim koracima, navedeno je u priopćenju.

Prema neslužbenim podacima koje su u četvrtak prenijeli slovenski mediji, Agrokor je u svojoj ponudi dao i jamstva u vezi politike prema Mercatorovim dobavljačima i politici zapošljavanja.

Mediji, ali i pojedini ministri u slovenskoj vladi zadnjih su tjedana izražavali rezerve u pogledu toga je li Agrokor "pravi kupac" za slovenski trgovački lanac, tvrdeći da bi kao Mercatorov konkurent u slučaju da ga preuzme najveće sinergijske učinke preuzimanja mogao potražiti upravo u smanjivanju broja zaposlenih, te u novoj politici prema dobavljačima u Sloveniji koji ovise o Mercatorovoj prodajnoj mreži.

Uroš Marter, direktor konzultantske tvrtke Arkas koja je sudjelovala u prijašnjima pokušajima prodaje Mercatorovih dionica, što su ih od posrnulih holdinga zbog dospjelih dugova zaplijenile banke, izjavio je jutros u telefonskom razgovoru za Hinu kako smatra da će Pivovarna Laško svoju odluku o idućim koracima u prodaji svog vlasničkog udjela u Mercatoru donijeti u idućih sedam do deset dana.

Marter smatra da je Agrokor, kao i u sličnom prikupljanju ponuda dionica konzorcija banaka prije nešto više od godinu dana, dao najbolju ponudu za vlasnički paket koji sada prodaje PL-u. No, ocjenjuje da bi za Agrokor to bio "mrtvi kapital" ako se nakon moguće kupnje PL-ovih dionica ne bi odlučio za ponudu ostalim vlasnicima dionica, pa i dionica četiriju banaka koje zastupa Arkas, a riječ je o Unicreditu, Banci Koper, Gorenjskoj banci i Hypo banci.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙