FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istekao rok za predaju ponuda za četvrtinu dionica Mercatora

Autor: lfia
LJUBLJANA, 9. ožujka 2011. (Hina) - Rok u kojemu je Pivovarna Laško (PL) prikupljala ponude za prodaju svog 23,34 postotnog udjela u trgovačkom lancu Mercator istekao je danas u 15 sati, a slovenski su mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, objavili da su ponude predali hrvatski koncern Agrokor i equity fond MID Europa Partners iz Londona.

U Agrokoru se danas nije mogla dobiti informacija o tome da li su dali ponudu, već ponavljaju kako su odluku donijeli, a za sve informacije uputili na prodavatelja.

U telefonskom razgovoru za Hinu glasnogovornik Pivovarne Laško (PL) Jure Štruc izjavio je da u ovom trenutku ne može reći tko je dao ponude, te da će Pivovarna Laško o tome objaviti priopćenje za javnost, što do iza 16 sati nije učinila.

Obvezujuće ponude u ime Pivovarne Laško inače prikuplja Nova Ljubljanska banka (NLB), a uprava PL-a prispjele ponude razmotrit će idućih dana, rekao je Štruc.

Pivovarna Laško po planu dezinvestiranja do sredine ove godine mora prodati 'nestrateške investicije', izvan svoje osnovne djelatnosti (proizvodnje piva i bezalkoholnih pića), kako bi od banaka kojima je dužna 450 milijuna eura dobila reprogram kreditnih obveza.

Cijena Mercatorove dionice na Ljubljanskoj burzi danas je porasla za 1,86 posto na 164 eura.

Slovenski poslovni list Finance, koji je danas na svojim internet stranicama objavio da je Agrokor predao ponudu za kupovinu dionica Mercatora koje posjeduje Pivovarna Laško, navodi kako se špekulira da bi se cijena koju bi Agrokor mogao ponuditi kretala u rasponu između 195 i 230 eura za dionicu.

Fond MID Europa Partners prošle je godine za vlasnički paket PL-a u Mercatoru neuspješno nudio 170 eura za dionicu, a početkom veljače neuspješno su završeni i njegovi pregovori s Novom Ljubljanskom bankom o kupnji 10,5 posto dionica Mercatora koje je ta banka zaplijenila holdinzima Istrabenz i Infond holding, po tvrdnji medija također zbog neadekvatne ponuđene cijene.

U slučaju da je Agrokor predao svoju ponudu u želji da postupno preuzme Mercator, čija je uprava sklona razvojnoj politici samostalnog poduzeća s jakom pozicijom u jugoistočnoj Europi, hrvatski bi se koncern mogao susretati s blokadama u nadzornom odboru te novim zahtjevima slovenskih regulatornih agencija, tvrde slovenski mediji.

Mediji najavljuju da zato za razvoj "poslovno-političke storije" oko Mercatora i Agrokora treba pričekati sastanak između uprava Agrokora i Mercatora do kojega bi, po medijskim najavama, moglo doći u petak.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙