FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 9. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Saborska oporba ponovno je danas pozvala premijerku Jadranku Kosor da dođe u sabornicu, ocjenjujući, uz ostalo, kako premijerka za to nije trebala čekati njihov poziv jer je to normalno u trenucima kada ankete pokazuju veliko nezadovoljstvo javnosti, koje se manifestira i na ulicama. Kazala je to u ime Kluba HNS/HSU Vesna Pusić, naglasivši kako je "normalno da se u takvoj situaciji, bez ikakvog poziva, premijerka obrati javnosti i to u parlamentu koji ju je izabrao". Dodala je kako je nužno da se parlamentarni izbori održe prije referenduma o ulasku u EU jer, kako smatra, u suprotnom riskiramo da "taj referendum izgubimo". "S tim se ne treba kockati, trebamo izbore, a onda referendum", kazala je Pusić. Zoran Milanović (SDP) rekao je da oporba neće otići u Banske dvore na poziv predsjednice Vlade sve dok ona ne dođe u Sabor kako bi se u sabornici razgovaralo o važnim pitanjima hrvatske politike, društva i pregovorima s EU. Naglasio je da je oporba u više navrata išla u Vladu razgovarati upravo o tim temama. "Nećemo ići u Banske dvore prije nego što premijerka dođe u Sabor i objasni optužbe da je oporba odgovorna za poticanje nasilja na ulicama, odnosno kaznena djela", rekao je Milanović. U Saboru se treba razgovarati i o aktualnoj temi završetka pregovora o ulasku Hrvatske u EU, dodao je. Na zahtjeve oporbe u ime Kluba HDZ-a odgovorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, istaknuvši da je odnos Vlade i Sabora reguliran Ustavom, što znači da se svi zahtjevi koje traži oporba - od datuma izbora do ostavke Vlade moraju rješavati na ustavan način, a ne "ultimativnim pristiskom oporbe koja traži izbore odmah i sada". "Ako želite da se izglasa nepovjerenje Vladi, onda to riješite parlamentarnom procedurom", poručio je oporbi i dodao kako je za poziv premijerki potrebna odluka Sabora, a ne samo oporbeni zahtjev. Podsjetio je i kako se ni bivši premijer Ivica Račan nije odazivao na pozive oporbe i dolazio u Sabor, što su pak dematirali iz oporbe, a Ingrid Antičević-Marinović (SDP) kazala je kako se Račan samo jednom nije odazvao na zahtjev oporbe, a i tada je u Sabor poslao svog zamjenika Gorana Granića. Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je na kraju kako će ponovni poziv oporbe prenijeti premijerki Kosor.

ZAGREB - Ministrica financija Martina Dalić kazala je danas u Hrvatskome saboru kako se novim zakonom o jamstvenom fondu, koji bi iznosio milijardu kuna, želi omogućiti otvaranje novih i dovršetak postojećih investicija na način da se ojača sposobnost gospodarstvenika da ostvare svoje projekte. Poticanje gospodarskog razvitka putem osnivanja jamstvenog fonda temelji se na podjeli rizika između banaka, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Vlade kao davatelja jamstva za pojedine projekte, rekla je. Jamstva bi se davala putem HBOR-a i to poslovnim bankama za poduzetničke kredite, naglasila je ministrica financija Dalić. Prema prijedlogu, jamstvo za pojedinačni kredit može iznositi do 30 posto iznosa glavnice kredita, a maksimalno 50 milijuna kuna. Banke bi se za jamstvene kvote natjecale na aukcijama, a krediti bi se davali na rok od najmanje 20 mjeseci, a najviše do 15 godina. To bi, rekla je Dalić, trebalo dovesti do povoljnijih uvjeta kreditiranja gospodarstvenika i pokretanja investicijskih projekata. Poduzetnici zainteresirani za kredit izravno bi se obraćali svojoj poslovnoj banci, a HBOR bi bio zadužen za nadzor namjenskog korištenja kredita.

ZAGREB - Zahvaljujući novom Zakonu o medicinskoj oplodnji u Hrvatskoj je lani rođeno 1019 djece što je za 200-tinjak djece odnosno 24 posto više nego 2009. godine, iznio je danas prve podatke o provedbi zakona koji je na snazi godinu i pol dana ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Najveći broj trudnoća - oko 93 posto ostvaren je iz tzv. svježih embrio transfera, a uspješnost 14 centara u kojima se provodi medicinska oplodnje kreće se od 20 do 47 posto. Uspješnost trudnoća iz zamrznute jajne stanice iznosio je lani 19 posto te je takvim embrio transferom ostvareno 30 trudnoća. Uspješnost bi, tvrde stručnjaci, bila i veća međutim s obzirom da zakon ne određuje dobnu granicu do koje se žene mogu podvrgnuti liječenju od neplodnosti, značajan je udio žena iznad 40 godina koje su na taj način liječile neplodnost (oko 19 posto).

ZAGREB - Ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Dunja Brozović Rončević u povodu završnih pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji upozorava kako je važno biti svjestan da se 20 godina nakon raspada bivše države u sjedištu Europske unije čuju mišljenja da bi Europska komisija trebala imati jedan zajednički ured za prevođenje koji bi, uz hrvatski, bio zadužen i za bošnjački, crnogorski i srpski jezik. "Iako time formalno ne bi bio ugrožen status hrvatskoga kao službenoga jezika Republike Hrvatske kao punopravne članice EU, osnivanje zajedničkoga prevodilačkog ureda predstavljao bi presedan jezične politike EU koja deklarativno podržava i potiče višejezičnost. Stoga pred Institutom, a osobito pred našim službenim pregovaračima stoje još važne zadaće u nastojanju da se hrvatskomu jeziku u zajednici europskih država osigura jednokopravan status kakav imaju svi službeni jezici država članica", ističe Dunja Brozović Rončević u povodu skorašnjih Dana hrvatskog jezika. U spomen na 30. obljetnicu potpisivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika, Hrvatski je sabor 1997. odlučio da se svake godine sredinom ožujka obilježavaju Dani hrvatskoga jezika. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje jedna je od ustanova potpisnika znamenite Deklaracije koja je otvorila put današnjoj ustavnoj odredbi o hrvatskome kao službenom jeziku u Republici Hrvatskoj, ali i utemeljivanju Instituta kao središnje znanstvene javne ustanove za proučavanje i njegovanje hrvatskoga jezika. Ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje napominje kako u povodu Dana hrvatskoga jezika taj institut svake godine organizira Dan otvorenih vrata. Ove će godine taj institut otvoriti svoja vrata 17. ožujka, od 9 do 16 sati, kako bi se zainteresiranim građanima, studentima i učenicima omogućilo da se izravno upoznaju sa znanstvenim radom i postignućima Instituta te da im se javno predstave rezultati rada na znanstvenim projektima. Sva dostupna institutska izdanja tada će se moći kupiti s popustom od 50 do 80 posto, rekla je.

ZAGREB - Manifestacija "Mjesec inovacija i istraživanja", koju organizira sveučilišni Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, počela je danas na Sveučilištu u Zagrebu. "Mjesec inovacija i istraživanja", koji se na zagrebačkom Sveučilištu održava drugi puta, ove se godine bavi temom "Linije financiranja inovativnog istraživanja i razvoja". U sklopu manifestacije bit će održano niz predavanja, seminara i radionica na kojima će istraživači dobiti detaljnije informacije o financiranju inovativnog istraživanja i razvoja, upravljanju intelektualnim vlasništvom, suradnji s industrijom, te će biti predstavljeni najznačajniji nacionalni i europski modeli financiranja istraživanja. "Mjesec inovacija i istraživanja" danas je otvorio Srđan Novak, voditelj Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, predstavivši taj Centar koji je pokrenut s ciljem promoviranja znanstvene izvrsnost i inovativnosti na Sveučilištu. Transfer tehnologije bitan je za funkcioniranje i razvoj zemlje, kazao je Novak napomenuvši da je funkcija suvremenog sveučilišta, uz visoko obrazovanje i znanstveno istraživački rad, i proizvodnja inovacija i transfer tehnologija. Tijekom "Mjeseca inovacija i istraživanja", koji će biti otvoren do 31. ožujka, razgovarat će se o upravljanju intelektualnim vlasništvom u projektima, suradnji s industrijom, akademskom poduzetništvu i drugim temama vezanima za znanost i gospodarstvo.

ZAGREB - Na području Šibensko kninske županije zabilježana su jučer tri veća i 10 manjih požara, izvijestila je danas Policijska uprava šibensko-kninska. Oko 12,15 sati izbio je požar na minski sumnjivom prostoru između Žitnića i Sedramića, koji je jutros u 7 sati ugašen. U požaru je izgorjelo 75 hektara trave i niskog raslinja. U gašenju su sudjelovali protupožarni zrakoplov kanader, protupožarni zrakoplov air tractor, te pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Drniš, dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Drniš i državne interventne postrojbe (DIP) Šibenik. Oko 15,20 sati izbio je požar na području Vodica, na predjelu „Starivlazi“, koji je oko 18.45 sati ugašen. Izgorjelo je 12 hektara trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju su sudjelovali protupožarni zrakoplov kanader, protupožarni zrakoplov air tractor te pripadnici JVP Šibenik, DVD Vodice, Tisno, Zablaće, Pirovac, Brodarica i Zaton. Oko 17,50 sati u Žagroviću izbio je požar na otvorenom prostoru uz željezničku prugu, koji je pod nadzorom vatrogasaca. Osim navedenih jučer je na području PU šibensko-kninske zabilježeno i 10 požara bez materijalne štete, od kojih pet na području Šibenika, tri na području Drniša i dva na području Vodica. Na mjestu požara danas tijekom dana će biti obavljeni očevidi, navodi PU šibensko-kninska. Šibensko-kninska policija ističe i kako je obavljenim očevidom na mjestu požara u Biskupiji, od 7. ožujka, utvrđeno da je uzrok požara otvoreni plamen, o čemu će biti izviješćeno Općinsko državno odvjetništvo u Kninu.

ZAGREB - U zagrebačkom naselju Dubrava jutros oko 4 sata, ispred stambene zgrade, zapaljeno je jedno osobno vozilo, koje je u potpunosti izgorjelo, a vatra je zahvatila još dva vozila koja su bila ondje parkirana, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka. Nitko nije ozlijeđen. Požar se dogodio u Prvim Poljanicama, na parkiralištu ispred stambene zgrade, a vatra je izbila na osobnom automobilu peugeot 407, zagrebačkih registracija, u vlasništvu 43-godišnjeg muškarca. Automobil je u potpunosti izgorio, a požar je zahvatio i dva obližnja parkirana osobna automobila, škodu i opel, a nagorjela su i dva podrumska prozora. Očevid kojim će se utvrditi kako je došlo do zapaljenja vozila te druge okolnosti događaja, je u tijeku, navodi policija.

ZAGREB - Hrvatskoj dominikanskoj provinciji ponuđeno je da ponovno preuzme vođenje Hrvatske katoličke misije Pariz, koju je 1954. utemeljio hrvatski dominikanac Teodor-Bogdan Dragun, autor poznate knjige o kardinalu Alojziju Stepincu "Dossier du cardinal Stepinac" (Pariz 1958.), izvijestila je Informativna katoličkja agencija. Provincijsko vijeće Hrvatske dominikanske provincije prihvatilo je tu ponudu te za službu novoga voditelja Hrvatske katoličke misije Pariz predložilo fra Tomislava Kraljevića. Novi voditelj Misije, fra Tomislav Kraljević, bit će predstavljen zajednici na Prvu korizmenu nedjelju, 13. ožujka. U tjednu koji prethodi obavit će se primopredaja s ocima isusovcima, dosadašnjim voditeljima HKM Pariz. Također je predviđen susret s pariškim nadbiskupom kardinalom Andreom Ving-Troisom. Na svečanosti uvođenja u službu novoga voditelja Misije sudjelovat će provincijal Hrvatske dominikanske provincije fra Anto Gavrić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve fra Josip Bebić, biskupijski vikar Pariške nadbiskupije i povjerenik za strance mons. Xavier Rambaud te provincijal Francuske dominikanske provincije fr. Jean-Paul Vesco, navodi IKA.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙