FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: bez poticajnih signala

Autor: neba
ZAGREB, 9. ožujka 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje stagnacija indeksa, uz slabašan promet, zbog slabe domaće gospodarske situacije i napetosti na političkoj sceni, a i na svjetskim se burzama trguje oprezno zbog nemira na Bliskom istoku.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,06 posto, na 2.227 bodova, dok se Crobex10 spustio 0,26 posto, na 1.226 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,85 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna manje nego dan prije. To je najmanji dnevni promet od početka studenoga prošle godine.

Milijunski promet jučer su ostvarile tek tri dionice: HT-a, Podravke i zatvorenog investicijskog fonda Jadran Kapitala.

„Očekujem nastavak stagnacije indeksa na domaćem tržištu kapitala. Teška gospodarska situacija i politička nestabilnost navode investitore na oprez, što se ponajviše vidi po vrlo niskim prometima“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Hrvatska narodna banka (HNB) odlučila je jučer dati bankovnom sustavu na raspolaganje oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, smanjenjem stope deviznih rezervi banaka s 20 na 17 posto.

Tom odlukom HNB nastoji potaknuti ulaganja u nove projekte, poglavito u prerađivačkoj industriji i turizmu, koji bi u što kraćem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza i stanja platne bilance, a tako i otvaranju novih radnih mjesta. Procjenjuje se da bi to bila ulaganja u prerađivačkoj industriji i turizmu.

„Gledajući ionako visoku likvidnost u domaćem bankarskom sektoru te neiskorištenost novca, teško da će dodatna likvidnost u sustavu donijeti bitne pozitivne pomake u domaćem gospodarstvu“, ocjenjuje Jureša.

Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci ocjenjuje pozitivnim potez HNB-a o puštanju dodatne likvidnosti bankama radi kreditiranja gospodarstva. Ipak, ni on ne očekuje znatniju reakciju tržišta kapitala prije nego budu vidljivi konkretni rezultati.

„I ranije smo imali prilike vidjeti usvajanje raznih poticajnih mjera, poput A i B modela kreditiranja, a imamo i nekoliko fondova rizičnog kapitala, no zasad bez značajnijih efekata u industriji. Stoga i danas na tržištu dionica očekujem smanjeni obujam trgovanja i stagnaciju indeksa. Slično je i na svjetskim burzama, gdje vlada oprez zbog neizvjesnosti u kojem će smjeru indeksi dalje ići s obzirom na situaciju na Bliskom istoku. Dolar se s tehničkog aspekta nalazi na potpornoj razini, cijena nafte je relativno visoka, a najvažniji svjetski indeksi i dalje su u području prekupljenosti“, ocjenjuje Vorkapić.

Na svjetskim burzama trguje se oprezno, a u fokusu investitora su cijene nafte. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili pad cijena nafte s najviših razina u dvije i pol godine i bolji nego što se procjenjivalo poslovni planovi Bank of America.

Međutim, na azijskim i europskim burzama jutros se trguje oprezno.

„U fokusu investitora na svjetskim burzama i dalje će ponajviše biti zbivanja na Bliskom istoku, oružani sukobi u Libiji i neizvjestan razvoj situacije u Saudijskoj Arabiji, gdje su za petak najavljeni prosvjedi“, kaže Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙