FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanaderu pritvor produljen za još dva mjeseca (dulja)

Autor: ilov
SALZBURG, 8. ožujka 2011. (Hina/APA) - Ekstradicijski pritvor bivšem predsjedniku hrvatske vlade Ivi Sanaderu produljen je u utorak na još dva mjeseca, objavila je glasnogovornica državnoga tužiteljstva u Salzburgu Barbara Feichtinger.

Sukladno toj odluci, Sanader bi u pritvoru trebao ostati do 8. svibnja, a kao razlog za produljenje pritvora navedena je opasnost od bijega.

Sanader, koji je do sada proveo tri mjeseca u pritvoru u Salzburgu, protivi se izručenju jer se pribojava da u Hrvatskoj neće imati pravičan postupak.

Nakon što je Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan sudu priložio stručnu analizu na 50 stranica koja se bavi kršenjem Sanaderovih ljudskih prava, istražna sutkinja Claudia Lechner odgodila je raspravu o izručenju i to na neodređeno vrijeme.

"Moraju se još ispitati otvorena pitanja", izjavila je Feichtinger komentirajući tu odluku.

Sanader je izrazio želju da mu se sudi pred austrijskim sudom.

"Ukoliko sud prihvati zahtjeve obrane i ne dopusti izručenje, moguće je da se na austrijskom kaznenom sudu raspravlja o onome što se predbacuje Sanaderu", rekao je Suppan.

"On je u svakom trenutku spreman izići pred austrijskog kaznenog sudca i vjeruje da pred neovisnim sudom u pravičnom, politički neovisnom postupku može brzo pobiti ono što mu se stavlja na teret", dodao je odvjetnik.

Sutkinja salzburškog zemaljskog suda odgodila je raspravu o izručenju jer najprije želi dobiti dodatne informacije iz Hrvatske. Na temelju argumenata što ih je dobila u utorak formulirat će pitanja što će biti upućena hrvatskim vlastima, a riječ je između ostaloga o pitanju mogućeg utjecaja na svjedoke optužbe te o pitanju zašto hrvatski sudovi još uvijek ne dopuštaju Sanaderovim odvjetnicima uvid u spise, izjavio je Suppan.

Sanaderovi austrijski branitelji smatraju da je Sanader izložen "odlučujućim kršenjima ljudskih prava", i to "u prvom redu u aktualnoj javnoj osudi Sanadera od strane medija i vodećih političara, koji već sada javno razmatraju navodne dokaze i pretpostavljaju da će Sanader biti osuđen", kako stoji u stručnoj analizi predanoj sudu u Salzburgu.

"Čini se da je i sam postupak isključivo politički motiviran, budući mnogi promatrači smatraju da je relevantan za odlučivanje i kad je riječ o skorim parlamentarnim izborima kao i o pristupu Hrvatske Europskoj uniji", navodi se dalje u analizi.

Analiza spominje i navodni "manjak prava obrane zbog novoga kaznenog zakonika, koji je u četiri točke kritizirao i hrvatski ustavni sud".

Prema Suppanovim riječima, tim stručnjaka iz područja pravnih znanosti, politike i medija promatra još od sredine prosinca zbivanja u Hrvatskoj u svezi s postupkom protiv Sanadera.

Tim je "nakon detaljne analize došao do zaključka da zbog mnoštva povreda odredbi Europske konvencije o ljudskim pravima, posebice povrede pretpostavke nevinosti od strane medija, tijela vlasti i političara te zbog političkog utjecaja na postupak, nije zajamčen pravičan postupak" protiv Sanadera.

Stoga je stručni tim predložio Sanaderu da se usprotivi izručenju, rekao je Suppan.

(Hina) xilov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙