FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komšić i Alkalaj kod Divjaka

Autor: nbar
BEČ, 7. ožujka 2011. (Hina/APA) - Član predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj posjetili su u ponedjeljak poslijepodne u zatvoru u Austriji umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka, uhićenog u četvrtak u zračnoj luci u Beču, javlja austrijska novinska agencija APA.

Glasnogovornica saveznog zatvora Korneuburg Christa Zemanek kazala je da su Komšić i Alkalaj u ponedjeljak poslijepodne u zatvoru posjetili uhićenog Divjaka. Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhićen je u četvrtak u zračnoj luci u Beču. Jovan Divjak je tijekom rata u BiH bio zamjenik zapovjednika Glavnog stožera Armije BiH.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je kako Divjaka sumnjiči da je odgovoran za ubojstva i ranjavanja više pripadnika bivše JNA baš kao i ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića koji je prošle godine bio uhićen u Velikoj Britanij.

Londonski je sud tada odbio izručiti Ganića Srbiji ocijenivši kako nema dokaza da bi on bio umiješan u ratne zločine koji su mu stavljani na teret.

Zbog uhićenja generala Divjaka u noći između četvrtka i petka održani su prosvjedi pred veleposlanstvom Austrije u Sarajevu, a ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj uručio je u petak prosvjednu notu veleposlaniku Srbije u Sarajevu Grujici Spasoviću zbog uhićenja umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Austrijski istražni sudac odredio je generalu Divjaku ekstradicijski pritvor koji može trajati dva tjedna, a za to bi vrijeme Srbija trebala dostaviti dokumentaciju kojom bi obrazložila zahtjev za Divjakovo izručenje.

Državno odvjetništvo BiH u Beč je poslalo prijedlog da se Divjaka izruči BiH, s obzirom da je riječ o njezinu državljaninu kao i da su navodni zločini za koje se tereti počinjeni na tlu BiH.

Austrija smatra "nezamislivim" izručenje Srbiji Jovana Divjaka, bivšeg generala vojske BiH, izjavio je u nedjelju navečer austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

"Prema našim stručnjacima za međunarodno pravo, izručenje Srbiji Jovana Divjaka nezamislivo je", rekao je Spindelegger u intervjuu austrijskom dnevniku Kurier od ponedjeljka.

(Hina) xnab ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙