FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavlja se oprezno trgovanje, u fokusu i Podravka

Autor: neba
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje oprezno trgovanje i nevelik obujam, jer sa svjetskih burzi ne stižu poticajni signali, dok se s domaće scene ističe samo vijest da je OTP banka navodno našla kupca za njezinih 10,6 posto dionica Podravke.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 1 porast, a 1 pad.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,57 posto, na 2.228 bodova, dok je Crobex10 pao 0,47 posto, na 1.230 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je samo oko 10,3 milijuna kuna, što je oko 8 milijuna manje nego u petak. To je i najmanji dnevni promet u posljednja četiri mjeseca.

Pritom je najveći promet, nešto veći od 2 milijuna kuna, ostvaren dionicama Luke Rijeka, nakon što je objavljeno da su ta luka i International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) potpisali ugovor o strateškom partnerstvu, vrijedan 70 milijuna eura. No, cijena dionice Luke Rijeka pala je jučer 1,8 posto, na 241,5 kuna.

Milijunski promet jučer je ostvaren još samo dionicama HT-a i Adrisa. Pritom je cijena povlaštene dionice Adrisa porasla 0,11 posto, dok je dionica HT-a pojeftinila 0,17 posto.

„I danas očekujem nizak obujam trgovanja i pad Crobex indeksa, zbog poskupljenja nafte. U fokusu ulagača mogla bi biti i dionica Podravke jer su mediji objavili neslužbene podatke o rastu dobiti i prodaje te kompanije u prva dva mjeseca ove godine. Još je važnije nagađanje da je mađarska OTP banka našla kupca za 10,6 posto dionica Podravke“, kaže Nada Harambašić, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Jutarnji list piše kako je iz neslužbenih krugova doznao da je OTP banka pronašla kupca za njezinih 577.000 dionica Podravke. Ime kupca zasad nije 'procurilo' u javnost, a iz Podravke nisu željeli komentirati tu informaciju.

Uz to, Podravka je, prema neslužbenim informacijama, u prva dva mjeseca ostvarila gotovo 10 milijuna kuna neto dobiti i rast prodaje od 7 posto.

Jučer je, uz mršav promet, cijena dionice Podravke oslabila 0,74 posto, na 320 kuna.

Sa svjetskih burzi ne stižu poticajni signali. Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer bi rast cijena nafte na nove najviše razine u dvije i pol godine mogao naštetiti oporavku američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks oslabio je 0,66 posto, dok je S&P 500 pao 0,83, a Nasdaq indeks 1,40 posto.

Na azijskim i europskim burzama, pak, cijene dionica jutros su se oporavile, nakon jučerašnjeg pada, no visoke cijene nafte onemogućuju znatnije dobitke.

„Od važnijih objava koje bi mogle utjecati na svjetske burze danas se očekuju podaci o tvorničkim narudžbama u Njemačkoj i povjerenju potrošača u SAD-u. No, smjer kretanja na burzama i dalje će najviše biti pod utjecajem razvoja situacije u Libiji i na Bliskom istoku, te kretanja cijena nafte“, zaključuje Nada Harambašić.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙