FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobunjenici za dijalog ako Gadafi odstupi s vlasti

Autor: vkla
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Pobunjeničko Nacionalno libijsko vijeće u ponedjeljak je objavilo da nema prostora za širi dijalog s režimom Moamera Gadafija te da je preduvjet za bilo kakve pregovore njegov odlazak s vlasti, javljaju agencije.

Vijeće, koje uglavnom predstavlja istočna područja zemlje, jasno je objavilo svoje stajalište nakon što je državna televizija emitirala poziv na pregovore dviju strana.

"Mi smo jasno dali do znanja da se pregovarati može, ali samo pod uvjetom da Gadafi odstupi s vlasti. Tu nema kompromisa", kazao je Ahmed Džabril iz redova pobunjenika čije riječi prenosi AFP.

Državna televizija je prenijela izjavu Džadalaha Azusa Al-Talhija, premijera iz 80-ih godina prošlog stoljeća, koji starješine iz Bengazija poziva na nacionalni dijalog kako bi se prekinulo krvoproliće.

Do sada Gadafi sa svojim pristašama nije pokazao nimalo volje za dijalogom, opisujući pobunjenike kao naoružane bande pod utjecajem opijata i žrtve manipulacije Al Kaide i stranih sila.

Sukobi se nastavljaju diljem zemlje, a Reuters javlja da su Gadafijeve snage izvele novi val zračnih udara na području naftne luke Ras Lanuf. Ima mrtvih i ranjenih, ali zasada nema podataka o njihovom broju.

Agencije su u ponedjeljak prenijele pozivajući se na liječnničke izvore da je u nedjelju u bombardiranju grada Misrate, istočne od Tripolija, poginula najmanje 21 osoba, ali bi taj broj mogao biti i bitno veći. U gradsku bolnicu prevezeno je više od 90 ranjenih osoba, od kojih su mnoge u teškom stanju.

U ponedjeljak su pobunjenici upozorili na opasnost po naftne izvore. Njihov glasnogovornik pozvao je Zapad na taktičke zračne udare protiv Gadafija kako bi ga se spriječilo da uništi naftna polja

"Zapad se mora pokrenuti jer će ovaj ludi Gadafi nešto učiniti naftnim poljima", rekao je Mustafa Geriani. Neki analitičari upozoravaju da bi se Gadafi mogao odlučiti na bombardiranje naftnih terminala, no za sada nema naznaka da će pribjeći tom potezu.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙