FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gadafi ponovo napada Zaviju

Autor: djan
ZAVIJA, 5. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju pokrenule su u subotu popodne novi žestoki napad na Zaviju, 50 kilometara zapadno od Tripolija, javljaju očevici.

Žestoka bitka za Zaviju počela je u petak, a vladine snage bile su se u subotu ujutro bile prisiljene povući se iz središta grada prema predgrađu. U subotu popodne pokrenut je žestok protunapad na ustanike.

"Tenkovi pucaju po svemu što im se nađe na putu. Upravo gađaju džamiju u kojoj se skriva stotinjak ljudi. Zbog žestokog granatiranja ne možemo ni pobjeći", rekao je jedan stanovnik Zavije u telefonskoj izjavi za Reuters. Po riječima drugog, u grad je ušlo dvadeset Gadafijevih tenkova.

Liječnik iz mjesne bolnice izjavio je za Reuters da je u dosadšnjim sukobima u tom gradu poginulo 30 ljudi, većinom civila.

Središte grada nosi znake teške borbe, zgrade su u ruševinama, stakla razbijena, a automobili spaljeni.

Situacija u Zaviji, koja je najbliže pobunjeničko područje Tripoliju i grad s naftnom rafinerijom, posebno je neugodna za libijske vlasti koje nastoje pokazati da nadziru barem zapad zemlje.

Libijski ustanici u petak su osvojili važan lučki grad Ras Lanuf, 600 kilometara od Tripolija. Po liječničkim izvorima, najmanje 27 ljudi ubijeno je u sukobima u Ras Lanufu i u bombardiranju opobenog skladišta streljiva u subotu ujutro u Bengaziju.

Pobunjenici su također objavili da su osvojili grad Bin Džavad, 525 kilometara istočno od Tripolija, i približavaju se Sirtu, dobro utvrđenom i čuvanom Gadafijevom rodnom gradu.

Posljednji sukobi, piše Reuters, ukazuju na to da je linija bojišta između Gadafijevih snaga i ustanika, koji se bore svime što imaju pri ruci, dosta nejasna i brzo se mijenja.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙