FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajednica povratnika Hrvatske najavila godišnju konferenciju

Autor: mbuj
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović najavio je danas godišnju konferenciju Zajednice povratnika Hrvatske "20 godina od progonstva" koja će se 19. ožujka održati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednice vlade Jadranke Kosor, istaknuvši kako premijerkino pokroviteljstvo u ovome trenutku ima simboličan značaj.

"Predsjednicu vlade Jadranku Kosor podupire Zajednica povratnika Hrvatske jer je sve ovo vrijeme s nama, jer je s nama sudjelovala u izradi zakona koji su donijeli puno dobra područjima posebne državne skrbi. Znali smo se i posvađati i zamjeriti ako nešto nije išlo kako treba, ali nas je u potpunosti poduprla u najvećem broju slučajeva", istaknuo je Kompanović na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog odbora ZPH-a.

Osvrnuo se i na temu prosvjednih skupova i kazao kako su ozbiljno zabrinuti. Svatko ima demokratsko pravo na prosvjed na kojem će mirno i civilizirano izraziti svoje mišljenje i upozoriti na ono što smatra da je problem u državi, kazao je, ali i dodao kako ih zabrinjava "to što neki ljudi žele neke stvari provoditi nasilno te da na hrvatskim ulicama ponovno teče krv". "E, to ne. Nama je krvi dosta", poručio je Kompanović i ocijenio da danas "samo bolestan čovjek može izazivati takve nerede".

Stanje u zemlji nije kao u Libiji, jer se u Hrvatskoj svake četvrte godine provode demokratski izbori na kojima svatko može izraziti svoje političko mišljenje, kandidirati se i glasovati te nema potrebe za prolijevanjem krvi ili izazivanjem nereda, kazao je.

Osvrnuo se i na prosvjede braniteljskih udruga i ustvrdio kako je vukovarski zapovjednik Branko Borković skup potpore branitelju Tihomiru Purdi iskoristio za govor o pretvorbi, privatizaciji, "na sramotu svih nas koji smo bili tamo i Purdine obitelji". "Takve skupove, koje netko organizira radi vlastite promocije jer se želi sutra kandidirati za Hrvatski sabor, mi nikada nećemo poduprijeti", rekao je.

Najavio je da će ZPH na konferenciji 19. ožujka u Zagrebu, budući da je 20 godina od progonstva, posebno značenje dati toj "nesretnoj" obljetnici i podsjetiti javnost na sve što se događalo 1991., na muke onih koji su morali napustiti svoje domove i ostati bez ičega te proći "križni put" progonstva.

Najavio je i da će još jednom snažno zatražiti donošenje zakona o naknadi ratne štete jer smatraju da prognanici, odnosno povratnici imaju moralno i svako drugo pravo tražiti naknadu ratne štete. Ako se takav zakon ne donese, onda se može govoriti o tome da su ratom stradala područja platila najtežu cijenu Domovinskog rata, kazao je Kompanović.

Na konferenciji će se govoriti i o sadašnjim teškoćama na područjima posebne državne skrbi, najavio je.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙