FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni rezultati akcije prebrojavanja kockavice

Autor: mbuj
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - U Zaboku su danas predstavljeni rezultati Akcije prebrojavanja kockavice, ugrožena biljne vrste u Hrvatskoj koji, uz potvrdu brojnih poznatih lokaliteta, govore i o novim nalazištima te biljke, ali i da je kockavica s nekih staništa nestala ili joj se brojnost smanjila, priopćio je Državni zavod za zaštitu prirode.

Akcija praćenja stanja kockavice pokrenuta je 2005. godine, u sklopu Nacionalnog sustava praćenja stanja biološke raznolikosti, a provodi je Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije, te osnovnim i srednjim školama, navodi se u priopćenju. Državni zavod za zaštitu prirode ističe da je u akciji od 2005. ukupno sudjelovalo više od 30 nastavnika iz 26 osnovnih i srednjih škola iz sedam županija.

Tijekom akcije potvrđeni su brojni poznati lokaliteti kockavice, pronađena su njezina nova nalazišta te su prikupljeni podaci o nalazištima s kojih je kockavica nestala ili joj se brojnost smanjila. Isto tako, navodi Državni zavod za zaštitu prirode, tijekom akcije uočen je pritisak na populacije i smanjivanje područja rasprostranjenosti te su utvrđeni glavni uzroci ugroženosti.

Najavljen je nastavak akcije na području županija koje su do sada sudjelovale u programu te u Požeško-slavonskoj i Karlovačkoj županiji koje do sada nisu sudjelovale u akciji.

Cilj projekta je uspostava praćenja stanja kockavice prikupljanjem podataka o veličini njenih populacija prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina. Temeljem dosad prikupljenih podataka o nalazištima i veličini populacija, ali i područjima s kojih je vrsta već nestala planirana je i izrada Akcijskog plana za zaštitu kockavice.

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je ugrožena biljna vrsta u Hrvatskoj, uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske kao osjetljiva vrsta, i kao takva strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode. Stanište kockavice uglavnom predstavljaju vlažne livade, a rjeđe raste i u svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama.

(Hina) pp/xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙