FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svježe svinjsko meso dobilo oznaku "Meso hrvatskih farmi"

Autor: tper
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) pokrenula je novi projekt pod nazivom "Dobrovoljno označavanje svježeg svinjskog mesa" putem naljepnice i znakova "Meso hrvatskih farmi" i "Svinjsko meso dokazano podrijetlo", izvijestili su iz HPA.

To znači da se trenutno u ponudi na tržištu nalaze označeni proizvodi od svježeg svinjskog mesa koji su proizvedeni od svinja koje su rođene, utovljene i zaklane u Hrvatskoj, te od svinja rođenih u drugoj zemlji, a koje su utovljene na hrvatskim farmama i zaklane u Hrvatskoj.

Ciljevi uvođenja oznaka su informiranje potrošača o podrijetlu svinjskog mesa koje se sustavno kontrolira i potpomaganje daljnjeg razvoja svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj, koja uvelike ovisi o jačoj povezanosti proizvođača svinja, prerađivačke industrije i potrošača.

Proces označavanja svježeg svinjskog mesa započinje na način da zainteresirani subjekt u poslovanju s hranom podnosi zahtjev u HPA za odobrenje korištenja oznaka, zajedno sa svim potrebnim dokumentima kao i listom proizvoda na kojima će koristiti oznaku.

HPA na temelju dokaza o upisu u Upisnik odobrenih objekata za klanje, rasijecanje i preradu mesa, podataka kojima se označava proizvod, te mjera koje klaonice i ostali subjekti u sustavu označavanja poduzimaju glede jamčenja točnosti podataka, donosi odluku o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva za korištenje oznake.

Posjednici svinja čije je meso označeno obvezni su prijaviti stavljanje svinja u tov u urede HPA.

Klaonice su obvezne prilikom formiranja proizvodne serije poštivati propisane uvjete za dobrovoljno označavanje svježeg svinjskog mesa koje je propisala HPA.

Ravnatelj HPA Zdravko Barać ističe da kupnjom proizvoda označenih znakovima "Meso hrvatskih farmi" i "Svinjsko meso dokazano podrijetlo" potrošači dobivaju kvalitetan, prepoznatljiv i cijenom konkurentan proizvod proizveden u Hrvatskoj te potiču razvoj svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙