FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marović osuđen zbog zapanjujućeg stupnja nasilništva

Autor: amat
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Iako je u svojoj obrani poricao bacanje topovskog udara na policajca koji je pritom ostao bez oka navijač Nikica Marović osuđen je na temelju snimki iz kojih se vidi zapanjujući stupanj nasilništva, ouzjavila je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin, obrazlažući četverogodišnju kaznu maloljetničkog zatvora 20-godišnjem pripadniku Bad Blue Boysa.

Sutkinja je kazala da se Marović u svojoj obrani pokušao predstaviti kao miran i umjetnički nastrojen mladić koji ne trpi nepravdu, no na policijskim snimkama sjeverne tribine maksimirskog stadiona ništa od toga nije vidljivo.

"Detaljni smo pregledali svaki segment snimki i bili zgroženi količinom agresije koju je iskazao bacajući otrgnute stolice i pirotehnička sredstva na interventne policajce", ustvrdila je sutkinja.

Kazala je da sud nije povjerovao Marovićevoj obrani u kojoj je tvrdio da se u sukobe s policijom tijekom utakmice Dinama i Hajduka uključio kako bi zaštitio prijatelja na kojega su nasrnuli policajci.

"Svojim postupcima pokazao je da mu autoritet policajaca koji štite građane i imovinu ne predstavlja ništa, a uvjerena sam da bi očekivao zaštitu upravo tih policajaca ukoliko bi on sam bio ugrožen", ustvrdila je sutkinja.

Kazala je i da njegovi postupci zaslužuju veću osudu jer su počinjeni na stadionu, gdje je bilo mnoštvo ljudi i normalnih navijača koji su došli uživati u sportskom susretu.

"Iako su napadi na policiju postali uobičajeni na stadionima, takvo divljaštvo nikako nije dopušteno i treba jasno reći svima da će zbog toga biti kažnjeni", poručila je sutkinja.

Sud je Maroviću nakon dogovora sa socijalnom službom odlučio suditi kao maloljetniku jer je neposredno prije incidenta napunio 20 godina.

S obzirom da je i ranije kažnjavan zbog nasilja te zbog posjedovanja pirotehnike produljen mu je pritvor u kojemu je već gotovo deset mjeseci i u kojemu može biti sve dok presuda ne postane pravomoćna.

Marović je osuđen zbog općesopasne radnje i napada na službenu osobu.

Iz sudnice zagrebačkog Županijskog suda izveden je kao što je u nju i ušao, s lisicama na rukama, dok su mu njegovi prijatelji uzvikivali "ne daj se".

Zbog topovskog udara koji je, prema presudi, bacio na interventne policajce bez oka je ostao varaždinski policajac Kristijan Trokter.

Sudsko vijeće tijekom postupka nije nedvojbeno utvrdilo da je 34-godišnji policajac ozlijeđen od eksplozije topovskog udara, no zauzeli su stav da mu je u blizini glave eksplodirala pirotehnička naprava razornije moći koja je pritom otrgnula i dva stolca.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙