FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šimunović sa švedskim generalom o Nordijskoj borbenoj grupi

Autor: dpos
ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina) - Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović primio je u srijedu zapovjednika Nordijske borbene skupine, švedskog brigadnoga generala Stefana Anderssona koji boravi u Hrvatskoj u sklopu nadzora stanja i spremnosti snaga koje pridonose Borbenoj skupini, a u kojoj Hrvatska sudjeluje s dva helikoptera i 20 vojnika, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Andersson je izrazio zadovoljstvo hrvatskim doprinosom, istaknuvši kako angažmanom u Borbenoj skupini Hrvatska osigurava kritične helikopterske sposobnosti.

U razgovoru je istaknuta profesionalnost i predanost hrvatskih pripadnika te je najavljeno da će Švedska davati punu potporu kako bi njihova obučenost bila na razini očekivanih sposobnosti za izvršenje namjenskih zadaća, navodi se u priopćenju.

Šimunović je naglasio da je angažiranje hrvatskih pripadnika u Borbenim skupinama prioritetan doprinos koji Hrvatska daje zajedničkoj sigurnosnoj obrambenoj politici EU, posebice u odnosu na očekivanja da će vrlo skoro postati punopravna članica EU-a.

Osim o angažmanu u okviru Borbenih skupina, tijekom sastanka bilo je riječi i o budućem razvoju i očekivanjima od zajedničke sigurnosne i vanjske politike EU-a te njezinu utjecaju na nacionalne obrambene sustave.

Nordijska borbena skupina je od 1. siječnja do 30. lipnja u stanju pripravnosti, u sklopu koncepta Borbenih skupina EU-a i održavanja visoke spremnosti za moguće krizne situacije. Sastoji se od oko 2200 pripadnika iz šest država: Švedske, Finske, Norveške, Estonije, Irske i Hrvatske, a ovo je prvi put da Hrvatska sudjeluje u jednoj od Borbenih skupina EU-a, stoji u priopćenju MORH-a.

(Hina) xpp/xbcav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙