FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fillon: Zabrane leta iznad Libije ne može biti bez NATO-a

Autor: vrad
PARIZ, 28. veljače 2011. (Hina/AFP) - Uvođenje zabrane leta u libijskom zračnom prostoru, što je jedna od mogućnosti da se oslabi libijskog čelnika Moamera Gadafija, nužno bi zahtijevala sudjelovanje NATO-a, ocijenio je u ponedjeljak francuski premijer Francois Fillon.

"Nitko danas u Europi ne može sam osigurati sredstva za takvu operaciju. Trebalo bi, dakle, pozvati NATO i mislim da bi o tome trebalo razmisliti", istaknuo je Fillon za privatnu radijsku postaju RTL. "Treba li se NATO umiješati u građanski rat na jugu Sredozemlja? Pitanje je to o kojemu valja razmisliti prije nego se uopće postavi", istaknuo je.

"Proučavamo sve mogućnosti kako bi pukovnik Gadafi shvatio da mora otići.", kazao je. "Čuo sam nekoliko promatrača da kažu kako primjerice treba zabraniti let nad libijskim područjem. Ta se mogućost proučava", dodao je. Kako je rekao francuski premijer, takva odluka "može se donijeti samo na temelju odluke UN-ova Vijeća sigurnosti i to samo u okviru zajedničke operacije s velesilama".

Američki ministar obrane Robert Gates ocijenio je u srijedu da Francuzi i Talijani imaju "potencijalno više mogućnosti za brzo djelovanje" radi uvođenja zone zabrane leta koja bi Gadafija trebala spriječiti da bombardira libijske gradove u rukama njegovih protivnika.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙