FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sana: Prosvjedi protiv jemenskog predsjednika

Autor: mhaj
SANA , 1. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Na poziv oporbe u Sani se u utorak ujutro okupilo mnoštvo prosvjednika, tražeći odlazak s vlasti jemenskog predsjednika Alija Abdalaha Saleha, koji je optužio Izraelce i SAD da su "orkestrirali" arapsku pobunu.

Prosvjednici su blokirali tri ulice koje vode prema Sveučilištu u Sani, središtu demonstracija u glavnome gradu od 27. siječnja, pred kojim su se okupili. Za sada nema službenih informacija o odazivu prosvjednika, no izvjestitelji France pressea objavili su kako se okupilo više desetaka tisuća ljudi.

Oporbeni čelnici, koji su pozvali na "Dan prosvjeda protiv vlasti aktivno sudjeluju u demonstracijama protiv Saleha, na vlasti već 32 godine. I velik broj pripadnika jemenskih plemena sudjeluje u prosvjedima, pošto je nekoliko utjecajnih plemenskih vođa odlučilo pridružiti se oporbi u njezinoj pobuni.

Predsjednik Saleh u utorak je novinarima kazao kako smatra da je pobune arapskoga svijeta "od Tunisa do sultanata u Omanu orkestrirao Tel-Aviv, pod nadzorom Washingtona". Dodao je kako su prosvjedi u Jemenu "tek pokušaj imitiranja" pobuna u ostalim arapskim zemljama. Također je rekao kako "Jemen nije Tunis ni Egipat" te da je "jemenski narod drukčiji".

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙