FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Hrvatski učenici na radionici o rješavanju sukoba

Autor: ssai
BEOGRAD, 28. veljače 2011. (Hina) - Učenici osnovne škole "Vitormir Širola – Pajo" iz Nedešćine pokraj Labina u ponedjeljak su, zajedno učenicima osnovnih škola "Kiseljak" iz Tuzle te "Ivan Milutinović" iz Beograda, sudjelovali u radionici o nenasilnom rješavanju konflikata, održanoj u toj beogradskoj školi.

U radionici su, kako izvještava srbijanska agencija Tanjug, sudjelovali učenici sedmog i osmog razreda iz tih triju škola, pri čemu je, uz sudjelovanje četiriju nastavnika – koordinatora, razgovarano o cyber–nasilju, štetnosti interneta i rješavanju konflikata.

To je treća takva radionica, nakon što su prijašnje održane radionice u Istri i Tuzli.

Radionice se održavaju u sklopu natjecanja za prekogranična školska partnerstva "Pronađite rješenja", čiji je organizator Međunarodna mreža srednjih škola (ACES).

Manifestacija se organizira radi premošćivanja granica te povezivanja nastavnika i učenika iz srednje i jugoistočne Europe.

Ema Okanović, koordinatorica iz istarske škole, naglasila je kako je za uspjeh u učenju o rješavanju konflikata nužno sudjelovanje i potpora roditelja i lokalne samouprave.

Ona je objasnila da se, nakon što je ACES raspisao natječaj o temi "Pronađite rješenja", prijavilo 139 škola iz istočne Europe te da je sa svojim prijedlozima pobijedilo njih 45, nakon čega su se koordinatori tih škola međusobno dogovarali o suradnji i realizaciji radionica.

Dodala je kako su Beograd, Istra i Tuzla svojem projektu dali ime "Različita lica nose iste maske", te da je cilj bio da djeca nauče rješavati konflikte, razvijati toleranciju i multikulturalnost.

Jedan od koordinatora i nastavnik u toj beogradskoj školi Nikola Radojković naveo je kako djeca na radionicama uče da konflikti ne moraju imati negativno značenje, kao i da verbalni konflikt ne vodi nužno ka neprijateljstvu.

Na početku te međuškolske suradnje je, po njegovim riječima, vladalo nepovjerenje među roditeljima i mnogi su teško pristali pustiti djecu na put u Hrvatsku, no, kako je rekao, djeca su, međutim, svladala sve barijere. Istaknuo je kako nove generacije ne trebaju trpjeti zbog sukoba u regiji mnogo prije njihova rođenja.

Proglašenje konačnog pobjednika natjecanja i najboljeg projekta očekuje se u Pragu, 29. ožujka.

(Hina) xdas ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙